‘Zien belangrijker voor leren taal aan kind dan gedacht’

Hoe vaak een baby een bepaald object ziet blijkt belangrijker voor de ontwikkeling van taal dan gedacht. De namen van objecten worden sneller onthouden en kunnen sneller worden gebruikt als een baby het object regelmatig ziet.
Onderzoekers van de universiteit van Indiana volgden acht kinderen die gedurende 4,5 uur per dag een camera op hun hoofd kregen. Op die manier konden de wetenschappers zien wat de kinderen zagen, de ouders en voogden van de kinderen mochten zelf kiezen wanneer de camera werd aangezet.

In totaal werden de beelden van 917.207 maaltijden met elkaar vergeleken en werd onderscheid gemaakt tussen woorden die kinderen meestal leren voor ze zestien maanden oud zijn, woorden die kinderen leren tussen zestien en dertig maanden oud en woorden die kinderen daarna leren.

De studie vond een sterk verband tussen de objecten die kinderen het meeste zagen en de woorden die ze als eerste leerden. Alle vijftien woorden (bijvoorbeeld tafel, stoel, lepel) die de meeste kinderen als eerste konden spreken waren de namen van objecten die het meest gezien werden door de kinderen.

Leerproces
“Rekening houden met wat kinderen zien, brengt een heel nieuw aspect aan het leerproces. Als je je alleen maar zorgen maakt dat je kind woorden niet snel genoeg oppakt, ga je voorbij aan het halve probleem: het visuele gedeelte van het leerproces”, aldus hoofdonderzoeker Elizabeth M. Clerkin in Science Daily.

Bron: NU.nl 

img_1119

Het percentage van slechtzienden is onder kinderen in Vietnam opvallend hoog. Slechtziendheid kan bij kinderen problemen in de ontwikkeling veroorzaken. Daarnaast kan het leiden tot permanent gezichtsverlies wanneer de afwijking onbehandeld blijft. Daarom ondersteunt Eye Care Foundation het uitvoeren van oogmetingen op scholen.