Wat is er mooier dan een heel gezin te helpen om uit de armoede te komen?

Er zijn veel gezinnen die al arm zijn en nog armer worden als gevolg van onnodige blindheid of slechtziendheid. Bijvoorbeeld in de province Ratanakiri in het noordoosten van Cambodja.

Grootouders wonen hier vaak in bij het gezin van hun kinderen en zorgen voor de kleinkinderen. Als een grootouder wordt getroffen door een oogziekte en het gezichtsvermogen verliest, dan heeft dat grote gevolgen voor het gezin. De ouderen zijn totaal afhankelijk van zorg, waardoor de vader en moeder zijn gedwongen om minder te gaan werken. Daardoor krijgt het gezin grote problemen om rond te komen. Zij worden vaak nog verder de armoede in gedrukt.

Dat overkwam ook het gezin van Kannitha, een jonge vrouw met twee kleine kinderen. Door de slechtziendheid van haar moeder, mevrouw Nam, werd ze gedwongen steeds minder te werken, omdat zowel haar kinderen als haar moeder van haar zorg afhankelijk waren. Het gezin had net genoeg geld om rond te komen. Maar huishoudgeld, schoolgeld, kleedgeld… ze had het niet. En geld voor een operatie voor haar moeder al helemaal niet.

Zo veroorzaakte de oogziekte van mevrouw Nam steeds grotere problemen voor het gezin. Zijzelf en het gezin van haar dochter leden eronder. “Mijn moeder wilde ons zo graag helpen, maar het huishouden en passen op de kinderen, het ging niet meer. Dat realiseerde zij zich ook. Dit maakte het nog pijnlijker”, vertelde Kannitha.

Toen hoorde Kannitha bij de gezondheidspost in haar dorp over de nieuwe oogkliniek in Ratanakiri, waar haar moeder mogelijk geholpen kon worden.

Zoals u waarschijnlijk weet kon deze oogkliniek worden gebouwd dankzij steun van donateurs van Eye Care Foundation.

In deze oogkliniek in Ratanakiri werkt oogarts dr. Moch Kimhong. Enkele weken geleden kwam daar mevrouw Nam aan de arm van Kannitha binnenlopen. Moeder en dochter zaten al een tijdje in de volle wachtkamer, voordat dr. Moch Kimhong hen kon binnenlaten.

Mijn moeder ziet met beide ogen bijna niets. Wij komen van ver en hebben gehoord dat u haar misschien kunt helpen”, vertelde Kannitha.

Dr. Moch Kimhong knikte en onderzocht mevrouw Nam. Gelukkig beschikt hij over goede instrumenten om een diagnose te stellen. Zij leed aan vergevorderde staar aan beide ogen. Staar maakt de lens troebel.

Mevrouw Nam had daardoor haar gezichtsvermogen vrijwel volledig verloren.

Kunt u zich voorstellen hoe Kannitha en haar moeder reageerden, toen de dokter zei: “U kunt het zicht in uw ogen terugkrijgen, mevrouw Nam. Ik kan u hier in onze oogkliniek opereren. U hoeft zich geen zorgen te maken over de kosten, de operaties aan beide ogen zijn gratis.

Wat een goed nieuws voor zowel mevrouw Nam als Kannitha! Twee dagen later werd mevrouw Nam al geopereerd aan haar linkeroog. Vol spanning zaten Kannitha en haar twee kinderen te wachten op het moment dat het verband van het gezicht van hun moeder en oma werd gehaald. Wat een blijdschap volgde: met een stralende lach op haar gezicht keek mevrouw Nam voor het eerst in jaren weer in de ogen van haar dochter en kleinkinderen.

Vanaf dat moment werd alles anders. Mevrouw Nam kan na de operatie aan haar rechteroog alles weer zelf, zij vangt de kleinkinderen na schooltijd op wanneer Kannitha werkt. Zo werd de staaroperatie van mevrouw Nam het begin van een beter leven voor allemaal.

Uw steun maakt staaroperaties mogelijk. Daar ben ik u enorm dankbaar voor. U laat blinde of slechtziende medemensen weer zien.

Wat zou het mooi zijn als u nu voor een van de vele andere staarpatiënten in Cambodja de operatie wilt betalen. Met een gift van € 35 helpt u de allerarmsten om opnieuw te zien en hun gezin om een toekomst op te bouwen.

Natuurlijk zijn wij ook blij met elke andere gift. Ook daarmee helpt u mee om iets heel moois tot stand te brengen.

Met uw steun schenkt u nieuw levensgeluk en daar is elke betrokkene u diep dankbaar voor!

Alvast grote dank voor uw mooie steun.

Met vriendelijke groet,

Ruud Wiedijk
Directeur Eye Care Foundation