Versterking van de Tanzaniaanse oogzorg: traditionele genezers

Traditionele Afrikaanse genezers zijn diegenen die de Afrikaanse traditionele geneeskunde of inheemse genezing beoefenen. Ze zijn belangrijke, invloedrijke leden binnen veel Afrikaanse gemeenschappen en bieden gezondheidszorg, spirituele begeleiding en advies. Traditionele genezingspraktijken in Afrika variëren per locatie en kunnen het gebruik van kruiden, waarzeggerij, ceremonies en andere methoden om een verscheidenheid aan fysieke en spirituele problemen te diagnosticeren en te behandelen. Medicijnmannen, vroedvrouwen, spirituele genezers, herbalisten, waarzeggers, bottenzetters, en kraamvrouwen zijn enkele van de meest voorkomende vormen van traditionele genezers in Afrika.

 

Traditionele genezers spelen ook in Tanzania een belangrijke rol en zijn sterk geworteld in de cultuur en geschiedenis van het land. Mensen in afgelegen gebieden zoeken bij gezondheidsklachten én bij oogklachten eerder hulp bij traditionele genezers dan bij een door de overheid erkende kliniek of ziekenhuis. Deze laatsten zijn vaak te ver weg en de behandelingskosten onbetaalbaar. Omdat de traditionele genezers het eerste aanspreekpunt voor patiënten zijn, is het van cruciaal belang dat zij ook goede basisoogzorg kunnen bieden.

De traditionele genezers worden door de overheid niet erkend en niet meegenomen in het beleid voor de gezondheidszorg. Ze worden eerder als minderwaardig behandeld. In het St Francis hospital, in Morogoro) en bij de oogzorg in het bijzonder, willen men juist met ze samenwerken. Ze erkennen dat zij van hen kunnen leren en omgekeerd. Dit wordt door deze groep genezers enorm gewaardeerd. Met deze wederzijdse erkenning wordt vertrouwen gecreëerd en staan zij open om, onder andere, meer te leren over oogzorg.
Zo worden veel mensen bereikt die eerder, en gemakkelijker, naar een lokale, bekende en gerespecteerde traditionele genezer gaan dan naar een verafgelegen, vaak onbereikbare, kliniek of ziekenhuis.

Dankzij de opbrengst van de sponsorloop ‘Dam tot Damloop 2023’ en de geweldigd inzet van de lopers en diverse bedrijven zullen we de komende maanden 240 traditionele genezers een basisopleiding oogzorg krijgen.Het zal hen inspireren om patiënten betere voorlichting te geven en hen bijtijds door te verwijzen. Het zal tientallen jaren duren voordat deze bijdrage een daadwerkelijke verandering in de cultuur en gewoontes de Tanzanianen teweeg zal brengen. Maar het is van belang dat de oogzorg in Morogoro steeds meer mensen kan bereiken.