Verslag bezoek Ca Mau, Vietnam

Afgelopen week brachten onze collega’s Elise en Maaike een bezoek aan Vietnam. Hier bezochten zij onder andere Ca Mau, waar Eye Care Foundation een oogzorg project heeft. Collega’s Huy en An van Eye Care Foundation Vietnam waren er ook.

Foto: v.l.n.r. An, Elise, Maaike, Huy
V.l.n.r. An, Elise, Maaike, Huy

Maaike deelt haar ervaringen met ons: “Het is maar een uurtje vliegen van Ho Chi Minh City naar Ca Mau. Vanuit het vliegtuig zie je eindeloos veel rijstvelden en garnalenkwekerijen, weinig huizen, nauwelijks hoogbouw en heel veel groen. We stappen uit in een totaal andere wereld. Ca Mau is, na de ervaring van Ho Chi Minh City, maar een kleine stad. Oogscreenings op scholen en bij ouderen zijn nieuwe activiteiten in dit gebied. Tot voorkort waren hier namelijk nog geen refractionisten. Daarom gaat Eye Care Foundation het opzetten van optiekzaken in deze regio ondersteunen. Deze optiekzaken zullen ook oogscreenings uit gaan voeren op scholen en bij ouderen.

Ceremonie
Ceremonie waar ouderen hun bril in ontvangst nemen

Tijdens de lunch wordt het duidelijk waarom ze Ca Mau de garnalen hoofdstad van Vietnam noemen. Maar ook het aanbod van andere schaaldieren en vissen is gigantisch. In de restaurants staan bakken met vissen, krabben en zelfs schildpadden en slangen. Er is heel veel keuze bij het eten en alle gerechten worden in kleine bakjes geserveerd. Ik geniet echt van iedere hap!

Eten in Vietnam
Eten in Vietnam

Ik voel mij vereerd dat ik tijdens ons bezoek een staaroperatie mag bijwonen. Ik krijg een operatiejas aan, een kapje voor mijn mond en een haarnetje op. Ook moet ik mijn schoenen uittrekken en slipper aan. Over de schouder van de oogarts Dr. Truong Chi Thao zie ik van heel dichtbij twee staaroperaties. Fascinerend! Een oog kan best wat hebben. De dokter gaat zeer vakkundig te werk; ik ben diep onder de indruk.

Na deze bijzondere middag ga ik samen met collega’s An en Elise naar de markt van Ca Mau. Prachtig om alle groenten, vruchten, vissen en gedroogde garnalen te zien. We eten in een restaurant dat An zich nog kon herinneren van een eerder bezoek. Daarna gaan wij terug naar hotel om bij te komen van alle indrukken en ervaringen.”

De markt van Ca Mau
De markt van Ca Mau