“Ik verloor niet alleen mijn zicht, maar ook mijn trots”

Het leven van meneer Meng uit Laos kwam tot stilstand toen hij door staar blind dreigde te worden. Dat hij een staaroperatie kreeg, maakte zoveel indruk dat hij zijn verhaal vertelde.

naamloos-2484-2-215Ik ben pas 55. Al sinds ik een kleine jongen was, werk ik op het land. Mijn hele familie, iedereen werkt mee om rijst, groenten en suikerriet te verbouwen. Al generaties lang. Mijn vijf kinderen en acht kleinkinderen – wij doen het met z’n allen. Ik kan niet wegvallen. Maar mijn kinderen vonden het te gevaarlijk worden dat ik met een kapmes werkte, omdat ik niet goed zag. Ik ben een beetje een eigenwijze man, dus zij hadden het soms moeilijk met mij. En ik begon steeds slechter te zien. De dag dat ik mijn kapmes voorgoed moest laten staan, was een zwarte dag in mijn leven. Ik dacht dat ik nooit meer zou kunnen werken, niet meer voor mijn familie kon zorgen. Bijna vijf jaar lang heb ik niet kunnen werken. Ik verloor mijn trots.

De wegen zijn hier erg slecht en mijn dorp ligt 25 kilometer van de stad Xieng Khouang. Daar is een oogkliniek. De oogarts, dokter Komua, werkt daar en zoekt de mensen ook op. Vorig jaar kwam hij met zijn operatieteam naar ons dorp. Zijn bezoek veranderde mijn leven. Mijn vrouw en drie van mijn kleinkinderen waren erbij toen hij me zei dat hij me kon helpen weer goed te zien. Mijn ogen konden niet goed zien, maar er rolden wel tranen uit.

Ik bleek staar te hebben aan beide ogen. In mijn rechteroog had ik ook een ontsteking gehad en daarvoor moest ik in de kliniek geopereerd worden. De dokter kon wel mijn linkeroog direct opereren. De volgende dag al. Het bleek dat hij en zijn team alles mee hadden genomen om mensen zoals ik te opereren! 

Nu, een paar maanden later, zit ik hier in de oogkliniek in Xieng Khouang, na de operatie van mijn rechteroog. Ik durfde eerst niet te gaan. Ik heb er maanden over getobd, maar toen besloot ik het te doen. Mijn familie legde geld opzij voor mijn reis hiernaartoe. De operatie is gisteren heel goed gegaan. Ik ben zo blij dat ik hierheen ben gegaan. Ik kan weer zien. Het is een wonder!

Ik moet van dokter Komua nog een dag blijven ter controle. Alles is hier goed geregeld en ik ben op een zaal met mensen die net als ik allemaal blind aan het worden waren en nu weer kunnen zien. We delen onze verhalen en zijn allemaal enorm opgelucht. Zonder de kliniek en als dokter Komua niet naar ons toe was gekomen, zou ik volledig blind zijn geworden. Mijn kinderen en kleinkinderen zouden er een zware taak bij hebben gekregen om te moeten zorgen voor de narrige man die ik aan het worden was. Want ik kon het niet verkroppen dat ik niet meer voor mijn familie kon zorgen.

U heeft mijn operaties mogelijk gemaakt. U heeft ervoor gezorgd dat ik straks weer riet kan verbouwen en kappen. En dat wij weer voldoende kunnen verdienen om eten te kunnen kopen voor onze hele familie. Ik blijf u altijd dankbaar!

Geeft u deze kerst iemand zijn zicht en zijn leven terug? Een staaroperatie kost 35 euro. Maar u helpt natuurlijk met elke gift.