Verhalen van hoop: Nguyen Van Tam uit Vietnam

Nguyen Van Tam (geboren in 1957) woont in een kleine, donkere, warme kamer zonder ventilatie en verzamelt ijzerresten van bouwplaatsen in de buurt om in zijn levensonderhoud te voorzien. De kamer is net groot genoeg voor drie personen. “Ik heb tenminste een plek waar ik me kan verstoppen tegen de zon en de regen”, zegt hij.

Jaren geleden eiste het leven een zware tol van Tam, waardoor zijn vrouw gedwongen werd te vertrekken vanwege de last van de armoede die over hen opdoemde. Nu werkt zijn 27-jarige zoon op bouwplaatsen ver van huis, dus zijn enige vriend is de radio. Alle andere bezittingen, de oude tv en de rijstkoker, liggen allemaal op of rond zijn bed, zijn meest waardevolle bezit. Wanneer het tij in de buitenwijk van de provincie Vinh Long opkomt, wordt het bed een eiland dat Tam en zijn bezittingen beschermt tegen de overstromingen. Alle elektriciteit in zijn huis wordt geleend van vriendelijke buren.

Foto: meneer Nguyen Van Tam met zijn enige metgezel – de radio

Tam verdiende slechts 4 tot 8 euro per dag en kon zich geen ziektekostenverzekering van de overheid veroorloven. Om deze reden ondersteunde het ECF-team in Vietnam hem met 100% van de kosten van de staar operatie aan zijn rechteroog, dat de laatste fase had bereikt en ondraaglijke pijn veroorzaakte. Zijn angst voor blindheid was groter dan de angst voor een operatie, dus stemde hij ermee in om de operatie te ondergaan. Na de operatie werd het zicht van zijn rechteroog hersteld, wat hem zo blij maakte dat hij in tranen uitbarstte omdat hij weer duidelijk kon zien en aan het werk kon om wat geld te verdienen. Maar Tam zwoegt niet alleen voor zichzelf; zijn zoon is zijn motivatie. Hij droomt ervan het huwelijk van zijn zoon te steunen, ondanks hun financiële problemen. Hij verlangt ernaar dat zijn zoon uit de cyclus van armoede ontsnapt. Hij wil niet dat zijn zoon meemaakt wat hij heeft meegemaakt. Hij zei: “Ik wil blijven werken om mijn zoon te steunen voor zijn huwelijk, maar we zijn te arm. De jongedame wil niet in een arm gezin wonen.’ Hij wil zijn zoon een betere toekomst bieden, zodat zijn zoon meer zelfvertrouwen krijgt, kan trouwen en een gezin kan stichten. Hij heeft echter ook staar in zijn linkeroog, dat nog moet worden behandeld. Omdat hij maar één gezond oog heeft, kan hij alleen ’s ochtends en in de schemering werken, niet onder de brandende middagzon. ECF werkt nu samen met het Vinh Long Eye Hospital om zeer binnenkort de operatie aan zijn linkeroog te doen. De heer Tam is slechts een van de vele mensen die ECF in Vietnam probeert te helpen bij het terugkrijgen van hun zicht. We begrijpen met welke uitdagingen een persoon en een gezin worden geconfronteerd als hun gezichtsvermogen afneemt en hoe belangrijk onze steun is, juist voor mensen die in armoede leven.