Verhalen van hoop: Ka Ying uit Laos

Ka Ying is 7 jaar oud en woont met zijn ouders in het dorp Yord Yeung, district Xamtay, provincie Huaphan.

Afbeelding 1: district Xamtay.

Ongeveer 5 maanden geleden liep Ka Ying een verwonding op aan zijn linkeroog toen het werd geraakt door een steen die werd afgevuurd door een katapult. Zijn ouders brachten hem niet onmiddellijk naar het ziekenhuis omdat ze dachten dat zijn gezichtsvermogen niet ernstig was aangetast.

Ka Ying klaagde echter dat zijn zicht wazig was en dat hij dingen alleen van dichtbij kon zien. Zijn ouders merkten ook op dat er een witte vlek in zijn linkeroog was die zijn gezichtsvermogen leek te beïnvloedne. Ka Ying raakte erg overstuur omdat hij bang was dat hij niet naar school zou kunnen terugkeren. In augustus besloten de ouders van Ka Ying hem naar het gezondheidscentrum te brengen om zijn ogen te laten controleren, waarna hij oogdruppels kreeg.

Een paar dagen later, toen het oog van Ka Ying niet was verbeterd, maakten zijn ouders zich grote zorgen. Ze brachten hem naar het Huaphan Provinciaal Ziekenhuis waar oogarts, dokter Khamluemoua, de ogen van Ka Ying testte en ontdekte dat hij traumatische staar had met milde exotropie in zijn linkeroog, die dringend moest worden geopereerd.

Helaas kon het ooggezondheidsteam in Huaphan geen operatie uitvoeren vanwege het gebrek aan geschikte apparatuur en ervaring van de artsen met kinderen. Ka Ying werd doorverwezen naar het Xiengkhuang Provinciaal Ziekenhuis, waar het ooggezondheidsteam ervaring heeft met oogziekten bij kinderen.

Afbeelding 2: Hij had onmiddellijk een operatie nodig vanwege de traumatische staar en milde exotropie in zijn linkeroog.

De oogarts en oogheelkundig verpleegkundigen vertelden Ka Ying en zijn ouders over de komende operatie en beantwoordden hun vragen. Oogartsen Dokter Pakuda en Dokter Somvang voerden een staaroperatie uit op Ka Ying met behulp van Phaco-emulsificatie en IOL-vervanging. Zijn ouders waren zo blij dat hun zoon gratis een dergelijke gespecialiseerde behandeling en verzorging kon krijgen. Zonder de steun van Eye Care Foundation hadden zij het zich niet kunnen veroorloven om de ogen van Ka Ying te laten behandelen.

Foto 3: Ka Ying onderging een operatie in het Xiengkhuang Provinciaal Ziekenhuis, waar het chirurgische team ervaring heeft met pediatrische gevallen.


Afbeelding 4: Ka Ying was bereid zijn oogkussentje te verwijderen. Slechts één dag na de operatie is Ka Ying opgetogen. “Ik ben zo blij omdat ik weer met mijn linkeroog kan zien en geen pijn meer heb in mijn oog”, zei Ka Ying.

Iedereen is blij met de uitkomst en toen Ka Ying vrolijk rondliep in het ziekenhuis, vroeg het team van de Eye Unit hem heel voorzichtig te zijn terwijl zijn oog genas.


Foto 5: “Ik ben zo blij omdat ik weer met mijn linkeroog kan zien en geen pijn meer heb in mijn oog” zei Ka Ying.

De ouders van Ka Ying zeggen: “We hebben nooit van staar gehoord, omdat niemand in onze familie aan staar heeft geleden. Vandaag hebben we zoveel geleerd over oogziekten en de impact die ze hebben op het leven van mensen. Wij danken de artsen, verpleegkundigen en vooral de Eye Care Foundation oprecht voor deze buitengewone steun om ons kind te helpen, zodat hij weer naar school kan gaan en van zijn studie kan genieten. Het is ook belangrijk om de waarde van deze steun te benadrukken voor arme mensen zoals wij, die anders geen toegang zouden hebben tot oogzorg.

Het vermogen om mensen hoop dat geven en levens van mensen te veranderen mag niet worden onderschat. We zullen het advies van de artsen opvolgen en ervoor zorgen dat we de arts ontmoeten voor de afspraak van Ka Ying in het Huaphan Provinciaal Ziekenhuis”.

Foto 6 & 7: Ka Ying met zijn gezin