Verhalen van hoop: Erick Malekela uit Tanzania

Op de jonge leeftijd van 12 jaar begon een jongen, genaamd Erick Malekela aan een reis die zijn leven zou veranderen. Erick woont in het hart van het Mlimba District Council in Tanzania. Erick, die momenteel in klas 5 zit, worstelt al drie jaar met een ernstig en hardnekkig probleem: zijn gezichtsvermogen.

Ericks reis begon een paar jaar geleden met een gewoon tochtje om water te halen. Door een ongeluk beschadigde een rubberen projectiel zijn linkeroog. Naast de beschadiging was het ook extreem pijnlijk voor hem. Door hun gebrek aan kennis liet de familie hem lokaal behandelen in de hoop dat de tijd zijn wonden zou genezen. Ze wisten echter niet dat de toestand van Erick na verloop van tijd zou verslechteren.
Toen hij naar de vierde klas van de Mkangawalo Primary School ging, stortte de wereld van Erick in. Zijn linkeroog had het zicht verloren als gevolg van het tragische incident. Het levendige, intelligente kind, leefde nu een wazig leven.
In oktober 2021 verscheen er een sprankje hoop aan de horizon voor Erick en zijn familie. Een radio-uitzending berichtte over het komende ECF Oogkamp in Mlimba,. De familie Malekela maakte zich snel klaar om Erick naar het kamp te brengen, vastbesloten om de oorzaak van zijn afnemende gezichtsvermogen aam te pakken.

Toen ze in het kamp aankwamen, onderzochten de artsen Ericks oog grondig. De diagnose was duidelijk: er was staar ontstaan als gevolg van de verwonding die hij jaren geleden had opgelopen. De weg die voor hen lag leek lastigl omdat Ericks vader – toestemming moest geven voor een operatie.
Het ECF Oogkampteam aarzelde echter niet. Ze hielpen Ericks moeder om zijn vader te overtuigen. Toen hij de ernst van de situatie inzag, stemde Ericks vader zonder aarzelen in met de aanbevelingen van de artsen en maakte zo de weg vrij voor de behandeling van zijn zoon.
Erick onderging een succesvolle operatie tijdens het oogkamp. De operatie was een doorslaand succes en langzaam maar zeker begon Erick de wereld in een nieuw licht te zien. Zijn eens zo troebele ogen glinsterden van de vreugde van het nieuwe zicht en er verscheen weer een stralende glimlach op zijn gezicht. Nu zijn gezichtsvermogen is hersteld, vervolgt Erick zijn onderwijsavontuur op de Mkangawalo Primary School met een hernieuwde passie voor het leven. Zijn verhaal illustreert de kracht van optimisme en de impact van inspanningen vanuit de gemeenschap om de oogzorg te verbeteren.