Uw steun geeft deze mensen en hun families een tweede leven

Graag vertel ik u over een bijzondere ontmoeting die ik had met een staarpatiënte in Laos.

Een paar maanden geleden was ik daar voor Eye Care Foundation om dokter Oui, ziekenhuisdirecteur in de provincie Houaphan, en zijn team te begeleiden. Dokter Oui heeft me gevraagd u te laten weten hoe blij ze hier zijn met uw steun. Vooral ouderen met staar hebben u nodig.

Ouderen in Laos staan volop in het leven en werken zo lang mogelijk mee met de rest van hun familie om voor elkaar te zorgen en een inkomen te verdienen. Maar staar maakt hen afhankelijk, zelfs als zij verder nog vitaal zijn.

Uw steun geeft deze mensen en hun families een tweede leven.

Zoals Soutthida (70 jaar). Samen met dokter Oui heb ik haar vijf jaar geleden geopereerd tijdens een oogkamp bij het kleine stadje Mueung Cham. Hoe zou het nu met haar gaan? We besloten haar op te zoeken.

Toen we aankwamen in Mueung Cham, aten we eerst wat, zoals daar gebruikelijk is. We hadden foto’s bij ons en werden blij verrast: de restauranthoudster herkende Soutthida en wist waar ze woonde! We reden naar een bijzonder dorpje verderop, met huizen op palen en onder elk huis een weefgetouw. Lopend tussen de rijstvelden door kwamen we onder aan een trap van een huisje.

Ze was thuis! Ik herinnerde me Soutthida nog goed, hoewel haar lach er anders uitzag. Maar ik begreep hoe dat kwam, toen ze vertelde dat ze sinds kort een kunstgebit heeft. Samen bekeken we de foto’s van vijf jaar geleden en dat vond ze prachtig. Inmiddels waren haar kleinkinderen allemaal nieuwsgierig om ons heen komen staan en luisterden mee naar oma’s verhalen.

Met uw gift van 35 euro voor een staaroperatie geeft u een oma als Soutthida én haar kleinkinderen hun leven terug!

Soutthida weeft volop en maakt kleurrijke kleding. Het geld dat ze daarmee verdient, is nodig voor de kleinkinderen, schoolspullen en kleding.

“Ik word ouder, mijn nek is stijf, maar mijn ogen zijn nog steeds prima. Ik kan alles nog zelf doen op mijn zeventigste. En sinds mijn staaroperatie zie ik kleuren zo mooi helder.” Opeens schoot Soutthida overeind en nam ons mee naar haar vriendin een paar huizen verderop. Daar zagen we een oudere vrouw die praktisch blind was. Ze zat voor haar huisje op de grond stilletjes te eten en zag nauwelijks wat er op haar bord lag.

Staar aan beide ogen. De staar was al vergevorderd, deze vrouw moest snel geopereerd worden. We hurkten bij haar en er rolde een traan uit haar ooghoek toen Soutthida uitlegde wie we waren en wat we voor haar konden doen. Dokter Oui beloofde haar volgende maand te opereren.

Het deed me goed te zien dat Soutthida nog 100% meedoet in haar gezin. Maar haar vriendin was door staar volledig afhankelijk en aan het vereenzamen.

En zij is niet de enige. In afgelegen dorpjes in Houaphan wonen veel mensen die door staar niet meer kunnen werken. Hun bijdrage aan het inkomen voor hun familie valt weg. In plaats daarvan worden zij afhankelijk. Maar al te vaak zijn het de kleinkinderen die hun opa of oma moeten helpen en daardoor niet naar school kunnen.

Dat is niet wat grootouders voor hun familie en kleinkinderen wensen. Dit moet anders en kán anders door een eenvoudige staaroperatie.

Daarom vraag ik u om vandaag alstublieft een gift over te maken. Voor 35 euro doneert u een staaroperatie. Daarmee verandert u het leven van een oma als Soutthida en haar kleinkinderen. Natuurlijk zijn we ook blij met elke andere gift.

Alvast heel veel dank voor uw betrokkenheid.

Cees van der Windt,

Oogarts