“Staar maakte mijn moeder verdrietig en geïsoleerd”

Mevrouw Mane is 78 jaar en woont in Houaphan, Laos. Ze woont samen met haar dochter in een klein dorpje. Haar dochter verkoopt af en toe wat spulletjes op de markt. Maar veel geld hebben ze niet, het is lastig om rond te komen van dit kleine inkomen.

Een paar jaar geleden merkte mevrouw Mane dat haar zicht steeds slechter werd. Ze probeerde dit te verbergen, maar na enige tijd begon haar dochter te merken dat er iets aan de hand was. Mevrouw Mane kon niet langer helpen met het huishouden of voor de kippen en eenden zorgen. Het maakte haar verdrietig en ze voelde zich geïsoleerd.

Haar dochter vertelt: “Ik wist niet goed wat ik kon doen om mijn moeder te helpen. Totdat ik een paar maanden geleden hoorde dat er een oogarts naar een ziekenhuis hier in de buurt kwam die mensen zoals mijn moeder helpt. Ik besloot om mijn moeder mee te nemen naar het ziekenhuis”.

Mevrouw Mane blijkt staar aan beide ogen te hebben. Door een staaroperatie aan haar rechteroog kan mevrouw Mane nu weer zien.

Haar dochter: “Ik ben zo opgelucht dat mijn moeder nu weer kan zien! Ze is veel vrolijker en doet weer meer dingen. Ook kan ik nu weer met een gerust hart spullen verkopen op de markt terwijl mijn moeder alleen thuis is”.