Rwanda Charity Eye Hospital

Mede dankzij uw steun kon Eye Care Foundation al diverse projecten financieren. Waardevolle projecten waarmee we mensen in ontwikkelingslanden van blindheid en slechtziendheid hebben genezen. Dat is niet alleen onze missie, ook oogarts dr. Piet Noë – die ik regelmatig ontmoet – zet zich hier in Rwanda met hart en ziel voor in. 

“Het is onmogelijk om niet mee te voelen met mensen die volledig blind zijn, met kinderen met oogkanker en de vele andere patiënten.”

Ik heb veel respect voor deze zeer ervaren en toegewijde oogarts. Hij bouwt momenteel met grote passie aan het Rwanda Charity Eye Hospital. Het hoofdgebouw is al opgeleverd. Het tweede deel met de patiëntenzalen voor met name de arme mensen moet nog worden gebouwd. Daarom schrijf ik u vandaag. Het oogziekenhuis kan pas open als dit tweede gebouw af is. En daar heeft oogarts dr. Piet Noë dringend financiële steun voor nodig.

De behoefte aan dit oogziekenhuis is enorm.

“Er zijn in Rwanda 18 oogartsen voor 12 miljoen inwoners. Het aantal patiënten met oogziekten zoals staar, glaucoom en retinoblastoom blijft groeien. Zonder behandeling kunnen oogpatiënten blind worden. Dat kan ik niet laten gebeuren, want in bijna 80% van de gevallen kan blindheid worden voorkomen of genezen. Kinderen met oogkanker overlijden hier omdat ze niet behandeld kunnen worden, terwijl in Nederland vrijwel alle kinderen genezen – in ons nieuw te bouwen ziekenhuis kunnen wij straks wél die behandeling bieden.”

Eye Care Foundation wil graag meehelpen aan het realiseren van het tweede gebouw. Daarmee wordt goede oog zorg toegankelijk voor patiënten – ook de arme – in Rwanda. En kan onnodige blindheid worden voorkomen of genezen. Zoals bij Félicité, een oudere vrouw, getekend door staar en blind aan beide ogen.

“Félicité kon niets meer zonder hulp; haar kleinzoon van 8 jaar begeleidde haar de hele dag. Haar vreugdevolle reactie toen ze hoorde dat ze door een oogoperatie weer zou kunnen zien, is onvergetelijk. Félicité ondernam, samen met haar kleinzoon, de lange, inspannende reis naar het ziekenhuis. Ze was erg zenuwachtig voor de operatie, maar de verpleegkundige kon haar geruststellen. De operatie verliep voorspoedig. Nu kan Félicité weer zien. Ze is dolgelukkig want ze heeft daarmee ook haar zelfstandigheid terug.”

In het Rwanda Charity Eye Hospital kunnen Afrikaanse artsen trainingen volgen en zich verder specialiseren. Zo wil dr. Piet Noë het nijpende tekort aan vakkundige, goed opgeleide oogartsen opheffen.

Het enthousiasme van dr. Piet Noë is aanstekelijk. Hij bouwde dan ook al een heel netwerk van medewerkers en partners – stuk voor stuk gemotiveerd om een succes te maken van het oogziekenhuis.

Ik ben onder de indruk over de aanpak van dr. Piet Noë en hoop dat u dat ook zult zijn. Het is geweldig dat het nieuwe ziekenhuis straks jaarlijks 21.000 (arme) patiënten op het spreekuur kan ontvangen en 3.500 operaties kan uitvoeren. En ook zijn inschatting dat het ziekenhuis – na de initiële investering –volledig zelfvoorzienend kan zijn, spreekt mij aan.

Elke bijdrage van uw kant ontvangen wij in grote dankbaarheid en wordt zorgvuldig geïnvesteerd. Ik zou het geweldig vinden als u de bouw van het oogziekenhuis wilt steunen.

Met vriendelijke groet,

Ruud Wiedijk, directeur Eye Care Foundation

Bekijk ook het Projectvoorstel Rwanda Charity Eye Hospital