Rezah werd onnodig blind. Voor haar kinderen is uw steun nog niet te laat…

Mensen die bij de traditionele genezers komen met oogklachten, krijgen bijvoorbeeld het advies om de ogen te spoelen met geitenmelk. Met blijvende schade tot gevolg. De kennis over oogaandoeningen schiet eenvoudigweg tekort.

Ook Rezah zocht hulp bij een traditionele genezer. Spoelen met geitenmelk pakte ook bij haar niet goed uit. Beide ogen raakten ontstoken. Naast het verlies van zicht, kwam daar ook nog eens de brandende pijn van de ontstekingen bij.

Voor Rezah kwam de juiste oogzorg te laat, maar met uw steun kunnen we ervoor zorgen dat haar kinderen en andere patiënten voortaan de oogzorg krijgen die ze nodig hebben.

U zult er misschien van opkijken, maar het zijn júist de traditionele genezers die een belangrijke rol kunnen spelen bij het voorkomen van blijvende blindheid als gevolg van staar.

Het idee is als volgt: met uw gift geven we deze genezers een basistraining. Zij leren de symptomen van onder andere staar herkennen en sturen oogpatiënten zo snel mogelijk door naar onze oogkliniek voor verder onderzoek en zo nodig een staaroperatie.

Op deze manier werken de traditionele genezers, waar oogpatiënten vaak als eerste terecht komen, in het belang van betere oogzorg met ons samen. Hun positie, het vertrouwen dat zij hebben binnen hun gemeenschap, wordt hierbij optimaal benut. Deze aanpak werkt!

In de regio Morogoro in Tanzania zijn we met deze aanpak aan de slag gegaan. En met succes! De genezers zijn enorm enthousiast, voelen zich gerespecteerd en dragen graag bij aan de oplossing. De samenwerking loopt heel goed en het zijn vooral de oogpatiënten met staar die daar baat bij hebben.

Wat zou het mooi zijn als we op deze manier nog veel meer mensen betere oogzorg kunnen geven!

U kunt vandaag onnodige blindheid bij een oogpatiënt voorkomen met uw gift voor een training en een staaroperatie.

Op dit moment komen de meeste oogpatiënten nog steeds bij traditioneel genezers die geen opleiding hebben gevolgd. Met een gift zorgt u dat ook zij de juiste oogzorg krijgen.

  • € 20 U zorgt dat een genezer de training en de basiskennis krijgt om staar en de symptomen te herkennen en onmiddellijk door te verwijzen naar de oogkliniek.
  • € 35 U neemt voor een kansarme oogpatiënt de kosten van de staaroperatie voor uw rekening.
  • € 55 U geeft voor de training van een genezer én voor een staaroperatie aan iemand die het zicht terug krijgt.