Pheak Kim Sreang uit Cambodja

Pheak Kim Sreang is een jong meisje dat cataract heeft aan beide ogen. Ze woont samen met haar ouders in de provincie Svay Rieng in Cambodja. Toen het meisje 6 maanden oud was, merkten haar ouders dat er iets met haar aan de hand was. Met kruipen botste ze continu tegen de meubels aan. Haar ouders wisten niet precies wat er aan de hand was en hoopten dat het beter zou gaan naarmate Kim Sreang ouder werd. Toen het meisje een peuter was en ging lopen, werd het al snel duidelijk dat ze niet goed kon zien. Ze bleef tegen meubels aanbotsen en reageerde vrijwel niet op de plaatjes in prentenboeken. Ook tijdens de spelletjes die haar ouders met haar speelden gaf ze weinig reactie op hun bewegingen.

Toen Kim Sreang 1 jaar en 7 maanden oud was, werd ze voor het eerst aan haar ogen geopereerd. Haar ouders hadden van een collega gehoord dat het ziekenhuis in Svay Rieng een kleine oogafdeling had. Ze is toen aan staar in allebei haar ogen geopereerd en kreeg een bril. Nu is ze ruim twee jaar oud en is het tijd voor een controle. Samen met haar tante en haar ouders is ze naar Svay Rieng gekomen, waar ondertussen een oogkliniek is geopend. De dokter besluit dat ze nogmaals geopereerd moet worden om de geplaatste lenzen in beide ogen te vervangen.

Haar ouders hopen van harte dat de ogen van het kleine meisje volledig herstellen en dat zij goed kan zien na de operatie. Zij weten als geen ander hoe lastig het is om een leven op te bouwen zonder zicht, zeker in de afgelegen en arme gebieden van Cambodja.

De ouders van Pheak hebben namelijk ook allebei ernstige oogproblemen. Haar moeder heeft toen ze jonger was mazelen gehad, waardoor zij volledig blind is geworden. Haar vader heeft ook oogproblemen, waardoor hij sterk verminderd zicht heeft.

patientenverhalen_pheak_ouders

De vader en moeder van Kim Sreang werken allebei voor een massage instituut, waar blinde mensen een opleiding tot masseur krijgen en via wie zij vervolgens een werkplek krijgen aangeboden. Haar vader werkt op het kantoor van deze organisatie en de moeder werkt als masseuse. Door de hulp van deze organisatie verdienen de ouders genoeg geld om voor hun twee kinderen en voor zichzelf te zorgen. Er blijft echter niet veel geld over. Ook beseffen de ouders zich goed dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Veel blinden zijn volledig afhankelijk van de steun van hun familie. Ze kunnen niet werken en hebben begeleiding nodig. De vader van Kim Sreang vertelt: “Ik hoop dat de ogen van mijn meisje straks volledig herstellen. Dan kan zij naar school en een vak leren. Dan kan zij rondrennen en meedoen met de spelletjes van haar leeftijdsgenootjes”.

De doorlopende en intensieve oogzorg die deze familie nodig heeft, is voor hun onbetaalbaar. Gelukkig kunnen zij in de oogkliniek in Svay Rieng terecht voor gratis oogzorg.