Overstromingen en veelvuldige regenval in Zuidoost Azië

(Foto: VnExpress)

Overstromingen, tyfonen en veelvuldige regenval zijn niet ongebruikelijk in Zuidoost Azië in het najaar. Maar dit jaar worden Vietnam, Laos en Cambodja geteisterd door elkaar opeenvolgende tyfonen, een veel zwaardere regenval dan de gebruikelijke moesonregens en heftige overstromingen.

De voortdurende regenval, de ontbossing en de daarmee samengaande erosie zijn de oorzaak van de vele aardverschuivingen, zoals deze zich nu voor doen in de Centrale Hooglanden van Vietnam.

Ruim 200 mensen zijn omgekomen door de modderstromen, landbouwgrond wordt verwoest, vee verdrinkt en duizenden mensen zijn nu dakloos en kunnen nergens meer terecht, In Midden Vietnam zijn nu al bijna een miljoen mensen getroffen door deze natuurrampen.

Meer tyfonen zijn voorspeld voor de komende dagen. De situatie zal verergeren. Door klimaatveranderingen en stijging van de zeetemperatuur is de voorspelling dat de moesonregens nog zwaarder worden in de nabije toekomst.

De economie in de getroffen regio krijgt een enorme klap door deze rampen die bovenop de effecten van de Covid-19 pandemie komen. De komende maanden, en zelfs jaren, zal de overheid alle zeilen bij moeten zetten om de infrastructuur in Zuidoost Azië te herstellen en de bevolking in de getroffen gebieden te helpen met het voorzien in de meest essentiële levensbehoeften, zoals huizen, voedsel en medische zorg.