Optometristen spelen een cruciale rol bij het verbeteren van de wereldwijde oogzorg

In de week van 17 tot en met 23 maart 2024 vieren we de Wereld Optometrie Week, met speciale aandacht voor de Wereld Optometrie Dag op 23 maart, onder het motto ‘Advancing Optometry’s Commitment to Global Eye Care’.

Een groot aantal mensen wereldwijd kampt met blindheid of slechtziendheid, vaak als gevolg van ontoereikende zorg. Een sleutelfiguur in het aanpakken hiervan is de optometrist.

Optometristen zijn gezondheidsprofessionals die gespecialiseerd zijn in het bieden van basisoogzorg. Zij controleren de ogen van individuen om de gezondheid ervan te waarborgen en voorzien hen van brillen of contactlenzen indien nodig. Tevens sporen zij oogproblemen zoals glaucoom en staar op, en bieden zij tijdige behandeling.

Helaas is toegang tot oogzorg niet voor iedereen vanzelfsprekend, vooral niet in gebieden met beperkte medische voorzieningen of financiële belemmeringen. In landen zoals Tanzania, Nepal, Cambodja, Laos en Vietnam zijn er onvoldoende optometristen om aan de behoeften van de bevolking te voldoen. Daarom is het essentieel om meer optometristen op te leiden en bestaande professionals bij te scholen. Door meer mensen op te leiden tot optometrist, kunnen we zorgen voor voldoende gekwalificeerd medisch personeel voor iedereen die het nodig heeft.

Optometristen spelen een sleutelrol om vermijdbare slechtziendheid te verminderen!

Laten we gezamenlijk streven naar gezonde ogen voor iedereen!

Afbeelding 1: Andrea Kaijser, onze Quality Officer, inspecteerde de ogen van een oudere vrouw na een staaroperatie tijdens haar excursie in Laos.

 

Afbeelding 2: De heer Horm Piseth, senior programmacoördinator van Eye Care Foundation Cambodja, is tevens voorzitter van de National Optometry Society of Cambodja. Wij zijn er trots op hem aan boord te hebben.

 

Mevrouw Tran Thi Kim Ngan, die al meer dan 8 jaar als docent en optometrist werkt aan de Pham Ngoc Thach Medical University (PNTU) in Ho Chi Minh City, Vietnam, gaf haar studenten les en begeleidde ze in een gemeenschapsproject . Ze was een van de eerste lichting optometristen die door ECF in Vietnam werd gesponsord. “Met alle kennis en ervaring die ik heb opgedaan tijdens de trainingen, deel ik deze graag met mijn studenten bij PNTU, zodat mijn studenten samen met mij ook meer data-informatie zullen leveren voor de Vietnamese gemeenschap”, zei ze.