Nieuwe Oogkliniek Xieng Khouang, Laos officieel geopend!

Vandaag is het zo ver: de opening van de nieuwe oogkliniek in Xieng Khouang, Laos.

Helemaal vooraan staan drie grote stoelen, het lijken wel tronen. Fer Wijstma (bestuurslid van Eye Care Foundation) , de vicegouverneur en Rob Honings (vertegenwoordiger Lionsclub Land van Cuijck en Noord-Limburg) mogen hier plaatsnemen.

Ceremonie-2353-web

Daar achter volgen rijen met belangrijke mensen uit de oogzorg, waaronder oogartsen, en vele andere genodigden. Ook Eye Care Foundation mocht bij deze gelegenheid met een delegatie aanwezig zijn.

Rob Honings houdt de eerste toespraak. De zon schijnt fel in zijn ogen, maar er komt al snel een jongen met een paraplu aan rennen. Deze houdt hij schuin boven Rob tegen de zon. Rob begint met een korte uitleg over wat de Lions doen. Daarna vertelt hij hoe het allemaal begon: “In 2013 werd er met Eye Care Foundation gesproken over een nieuw oogzorgproject waar wij samen aan konden werken. Er is toen gekozen voor de bouw van deze oogkliniek. Door goede samenwerking is het project een groot succes geworden”. Rob bedankt een aantal mensen die voor hem belangrijk zijn geweest tijdens dit project, waaronder Yvonne Reifler (projectmanager Eye Care Foundation) en Cees van der Windt (medisch adviseur Laos voor Eye Care Foundation). Speciaal dankt hij dr Komua, oogarts in Xien Khouang, aan wie hij het vaandel van de Lions club overhandigt. Dit wordt door dr Komua duidelijk op prijs gesteld.

Ceremonie-2370-web

Nu is het woord aan de vicegouverneur. Hij bedankt alle aanwezigen voor hun betrokkenheid bij dit project. Daarnaast is hij zeer dankbaar voor alle mensen die zo ver hebben gereisd om deze speciale dag bij te wonen. Daarna een speciale dank voor Eye Care Foundation voor de steun die de provincie al sinds 2009 mag ontvangen op het gebied van oogzorg. “Er zijn zo veel mensen geholpen door de deze steun”, zegt hij. “En dan te bedenken dat wij al deze mensen nu nog veel betere oogzorg kunnen bieden. De kliniek gaat een zeer belangrijke rol spelen in de gezondheidszorg in onze provincie. Blind zijn is een zwaar bestaan, zeker in dit gebied. Probeer maar eens een dag met je ogen dicht te leven, dat valt niet mee. Het vinden van een baan, maar ook het onderhouden van sociale contacten is erg lastig voor de blinden en zeer slechtzienden. Het is daarom van groot belang dat er goede oog zorg is voor een ieder die het nodig heeft. De ogen zijn bijzonder, wij moeten ze koesteren, niemand wil immers blind zijn.

Ceremonie-2395-web

Ook spreekt de vicegouverneur over de toekomst en bewustwording. Hij benadrukt het belang van goede oogartsen. “Zij moeten steeds meer leren en op die manier de oogzorg naar een hoger niveau brengen. Wanneer zij dan beschikken over een goede kliniek en instrumentarium, dan zullen zij voor succes zorgen. Ik wil iedereen vragen om hulp te zoeken in de kliniek wanneer er iets met je ogen is. Probeer niet zelf dingen op te lossen. Vertel je familie en vrienden en iedereen die je verder kent over de oogkliniek en het belang van goede oogzorg. Je ogen zijn heel belangrijk.”

Hij bedankt iedereen nogmaals en wenst geluk, gezondheid en liefde voor een ieder. Dan verklaard hij de kliniek officieel voor geopend!

Ceremonie-2443-web

Er worden bloemen uitgedeeld, certificaten in ontvangst genomen en lintjes door geknipt. Er hangt een vrolijke en trotse sfeer. Een bijzonder moment was het los laten van de ballonnen, wat voor geluk moet zorgen.
Ceremonie-2438-web

Eye Care Foundation is zeer dankbaar voor alle donateurs die hebben geholpen deze kliniek te realiseren. De vele blije en dankbare gezichten delen wij graag met jullie.

Kliniek-1