Nieuwe oogkliniek Svay Rieng officieel geopend!

Het is een speciale dag in Svay Rieng, Cambodja. De nieuwe oogkliniek is vandaag officieel geopend! Dat de behoefte aan een nieuwe oogkliniek groot was in dit gebied, blijkt wel uit de grote aantallen patiënten die in de kliniek zitten te wachten op hun controle. De dag voor de opening zijn er maar liefst 33 patiënten geopereerd.

SvayRieng_01

Wanneer de ceremonie om 9 uur in de ochtend van start gaat is het al behoorlijk warm. Er zitten rijen vol mensen te wachten: ziekenhuis personeel, omwonende en andere belangstellenden. Ook de patiënten die gisteren geopereerd zijn, komen nieuwsgierig naar buiten om te zien wat er allemaal gaande is.

SvayRieng_02

Op het podium nemen belangrijke mensen uit de oogzorg en andere genodigden plaats. Na een paar minuten gaat iedereen staan: de gouverneur en de staatssecretaris zijn gearriveerd. Zij nemen vooraan op het podium plaats. Na het Cambodjaanse volkslied en een korte opening mag Hedwig Kemme, bestuurslid van Eye Care Foundation (ECF) en oogarts, als eerste een speech houden. Hedwig spreekt over het werk van ECF, de IAPB en Vision2020. Ze benadrukt dat de steun van ECF gericht is op de allerarmsten in de samenleving. Afsluitend bedankt zij iedereen voor de goede samenwerking en feliciteert ze de inwoners van Svay Rieng met hun nieuwe oogkliniek.

SvayRieng_03

Na Hedwig komen de gouveneur en de staatssecretaris aan het woord. Voor de mensen die geen Khmer spreken zijn deze speeches helaas niet te verstaan. Aan het publiek te merken vallen de verhalen wel in de smaak; er wordt regelmatig gelachen en geknikt. Leng, programma manager op het veldkantoor van ECF Cambodja, vertaalt af en toe een stuk voor ons. Zo legt hij uit dat de staatssecretaris aan het begin van zijn speech zegt dat hij zelf een staaroperatie heeft gehad, maar dat hij zijn leesbril is vergeten en dus de speech uit zijn hoofd moet doen. Er wordt hard gelachen door het publiek.

SvayRieng_04

Dan is het tijd om het lint door te knippen en de kliniek officieel voor geopend te verklaren. Een aantal mensen mogen een stukje van het brede lint doorknippen.

SvayRieng_05

Tot slot wordt er een bezoek gebracht aan de kliniek zelf, waar cadeautjes aan de aanwezige patiënten worden uitgedeeld.

SvayRieng_06

ECF bedankt alle donateurs die de bouw van deze belangrijke oogzorgkliniek hebben mogelijk gemaakt!