Meneer Santa uit Nepal

Santa woont in Simjung, een klein, afgelegen dorp in het Gorkha district, een van de gebieden die het zwaarst is getroffen door de aardbevingen. Op het moment van de schok probeerde Santa een ploeg uit zijn huis te halen, maar zijn huis stortte in. Hij werd bedolven onder het puin en raakte bewusteloos. Het lukte het Nepalese leger om Santa levend onder het puin vandaan te halen en hem op tijd naar het regionale Gandaki ziekenhuis te brengen. Tijdens de behandeling bleek dat hij ook een trauma aan zijn oog had opgelopen en hij werd doorverwezen naar het Himalaya Oogziekenhuis. Oogarts-assistent Govinda Nath Yogi onderzocht hem: “Hij heeft een gescheurd ooglid en moet hier twee dagen blijven”, legde meneer Yogi uit.

Santa with seniour OA Govinda

Meneer Yogi had het te doen met zijn patiënt. Santa heeft weinig geld en zijn familie behoort tot een lage kaste. Hij had oude, versleten kleren aan en was blootsvoets binnengekomen. Spontaan gaf meneer Yogi hem zijn eigen T-shirt, broek en slippers. Ook kreeg Santa nog een extra T-shirt en een pet van het ziekenhuis. Gelukkig zijn de behandeling, het eten en het verblijf gratis. Zodra Santa zich goed genoeg voelde, bracht een ziekenhuismedewerker hem naar het busstation en gaf hem geld voor de busrit naar huis.
Meneer Santa is slechts één van de duizenden slachtoffers van de verwoestende aardbevingen en de naschokken. In zijn dorp wonen 50 tot 55 families. De meeste hebben nu geen huis meer.