“Ik heb mijn leven terug gekregen”

El Vanson is een 64 jarige man uit Mondulkiri, Cambodja. Eind november kwam hij naar het gezondheidscentrum in zijn district om zijn ogen te laten onderzoeken.

klein

Vanson vertelt dat hij 17 jaar geleden tegen een boom is aan gelopen, waarna er een groot gezwel rond zijn rechteroog ontstond. Hij is al jaren blind aan zijn rechteroog. Het zicht in dit oog kan hij niet terug krijgen. Hij heeft bij vlagen flink pijn aan zijn rechteroog. Hij wil het oog liever niet laten verwijderen, maar als de pijn erger wordt, wil hij aan de oogarts vragen of de pijn weg zal gaan wanneer hij zijn oog laat verwijderen.

Vier jaar geleden begon het zicht in zijn linkeroog af te nemen. Vanson bleek staar te hebben. De paniek sloeg bij Vanson toe, toen hij besefte dat hij volledig blind zou worden. Al snel kon hij niet meer op het land werken en was hij afhankelijk van de hulp van zijn familie. Na enige tijd kon hij niet meer alleen naar buiten en zat hij dagenlang binnen te wachten tot zijn familie thuis kwam.

Via de dorps gezondheid vrijwilliger hoorde hij dat er een oogkamp zou plaatsvinden in Mondulkiri, waar hij aan zijn staar geopereerd kon worden. Vanson twijfelde geen moment. “Het gaf mij zo veel hoop dat ik geholpen zou worden”.

De operatie aan zijn linkeroog is succesvol verlopen. Vanson herinnert zich nog hoe hij zich toen voelde: “Ik kreeg mijn leven terug. Ik was zo opgelucht dat ik weer kon zien en voor mijzelf kon zorgen. Ik weet als geen ander hoe belangrijk goede oogzorg is. Ik vertel aan iedereen dat ze hun ogen moeten laten onderzoeken!”.

klein-2

Dit jaar kwam Vanson naar het gezondheidscentrum om zijn ogen door de oogheelkundig verpleegkundige te laten onderzoeken. Hij heeft moeite met lezen en moet een leesbril. Op een later moment zal hij een leesbril krijgen.

Met foto’s van Marielle van Uitert