Lesgeven aan oogartsen in opleiding in Tanzania

Het Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC) in Moshi is een van oorsprong private instelling (missie ziekenhuis) met dienstverlening aan het noordelijk deel van Tanzania. Het fungeert als een tertiair ziekenhuis en is gekoppeld aan de medische faculteit van de Tumaini universiteit. Vanaf 2009 steunt Eye Care Foundation de oogafdeling van het KCMC ziekenhuis in Moshi. De ondersteuning bestaat uit een training in primaire vaardigheden aan eerstejaars oogartsen in opleiding, en het scholen van de stafleden in diverse sub specialismen. De studenten komen niet alleen uit Tanzania zelf, maar ook uit de omliggende landen. De hoge kwaliteit van onderwijs maakt het KCMC een aantrekkelijke plek voor studenten.

Foto: Oogarts in opleiding onderzoekt patiënt. 

Sinds Eye Care Foundation de opleidingen in het KCMC ondersteunt, zijn de resultaten van de studenten sterk toegenomen. De hoge kwaliteit van onderwijs zorgt ook voor een toename in het aantal studenten. Het team van het KCMC is in de afgelopen jaren versterkt en uitgebreid. Hierdoor kan de steun van Eye Care Foundation aan het KCMC project worden afgebouwd. Naar verwachting zal in 2017 de overdracht plaatsvinden van de Nederlandse artsen, die hier momenteel lesgeven, naar de Tanzaniaanse artsen. Deze stap naar zelfstandigheid is een zeer positieve ontwikkeling voor het KCMC.

Foto: Dokter Einoti Matayan, derdejaars oogheelkunde in het KCMC, geeft les aan haar eerstejaars collega’s.

Oogarts Arie van Oosterwijk vertelt hoe een dag lesgeven er uit ziet: “In de ochtend hebben we verschillende hoofdstukken uit het lesboek doorgenomen. Vervolgens hebben twee studenten de inhoud aan de groep gepresenteerd. Zowel de groep als ikzelf, geven daarna feedback op de inhoud en de presentatie vaardigheden. In de middag zijn we naar de oogkliniek gegaan. Hier leren de studenten hoe ze hun opgedane kennis kunnen toepassen in de praktijk”.

Foto: Oogarts Arie van Oosterwijk geeft uitleg.