Lesgeven aan oogartsen in opleiding in Cambodja

Prof. Dr. Aniki Rothova reisde voor Eye Care Foundation (ECF) naar Phnom Penh, Cambodja. Ze was daar voor de periode van één week om les te geven aan oogartsen in opleiding. Tweemaal per jaar wordt er vanuit Nederland door ECF een specialist naar het Ophthalmology Residency Training (ORT) centrum uitgezonden om hun specifieke kennis te delen en over te dragen en zo bij te dragen aan het uitbreiden van de kennis op het gebied van oogzorg in Cambodja. Prof. Dr. Aniki Rothova is specialist op het gebied van uveitis, inwendige oogontstekingen.

De evaluatie van de vorige gastdocent uit Australië, gaf Prof. Dr. Aniki Rothova voorafgaand aan haar bezoek een goed beeld. Daardoor kon ze zich goed voorbereiden op het onderwijs en goed anticiperen op de specifieke behoeftes en mogelijkheden die er zijn. Dit hielp met het snel ingewerkt raken, een week is immers maar kort. Het was een goede ervaring, en zinvol, de kennis die is overgedragen op het gebied van uveitis is er zeker toepasbaar. Het lesgeven vond ze erg inspirerend.

training cambodja

Prof. Dr. Aniki Rothova streeft ernaar de ondeugendheid in denken in haar studenten aan te wakkeren. In Cambodja wordt de kennis vooral in het goed onthouden gezocht en minder in het creatief denken. Tijdens de lessen heeft ze daarom geprobeerd om haar studenten te stimuleren om zelf na te denken en hun gedachten uit te durven spreken. Ze zag in de loop van de week hoe de karakters van de studenten zich openden en hoe ze er plezier in kregen om ook minder gangbare oplossingen voor de patiënten en hun problemen te vinden. Onder de studenten waren er enkele die bijzonder gemotiveerd waren om stage in buitenland te gaan lopen, om zo uiteindelijk meer kennis en kunde in Cambodja te brengen.

Prof. Dr. Aniki Rothova heeft in haar lessen de ideale situatie afgezet tegen de realistische. Wat zou je idealiter, volgens de boeken moeten doen, en wat kun je hier doen, in Cambodja, in de huidige (beperkte) situatie, met beperkte medicamenten. Zonder ingewikkelde technologie en met weinig geld kun je mensen vaak ook helpen, wat nodig is, is dat de studenten leren de vertaalslag te maken van de theoretische kennis naar de praktijk in Cambodja. De steun van ECF aan dit ORT project is zeer belangrijk.

Het was voor Prof. Dr. Aniki Rothova de eerste keer in Cambodja. Ze had al veel gelezen over de Rode Khmer, en had wel ervaring in ander landen in zuidoost Azië. Maar in Cambodja ervoer ze wat het betekent voor een land wanneer een generatie leraren weg is. Dat is voelbaar, vertelde ze. En de jongere generatie wil vooruit.