Hope in Sight! World Sight Day 2020.

World Sight Day (WSD) op de tweede donderdag in oktober, is een jaarlijks terugkerende dag waarbij wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor blindheid en slechtziendheid. WSD 2020 is op 8 oktober aanstaande en heeft als thema Hope in Sight.

In alle landen wordt op en rondom WSD extra aandacht besteed aan goede voorlichting op regionaal en lokaal niveau. Bewustwording over juiste oogzorg is essentieel, omdat veel mensen niet weten wat de mogelijkheden voor goede oogzorg zijn en hoe oogproblemen voorkomen kunnen worden. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan bewustwording bij de landelijke overheden. Eye Care Foundation organiseert speciale activiteiten op WSD in al haar projectlanden. Hieronder volgt een kort overzicht:

In Laos worden in de oogziekenhuizen in de provincies Xieng Khouang en Houaphan een week lang gratis oogonderzoeken en staaroperaties uitgevoerd, gratis brillen verstrekt en de lokale radio geeft voorlichting over oogzorg.
Bij het ‘National Ophthalmic Centre’ in de hoofdstad Vientiane kan iedereen op WSD terecht voor gratis consult, oogonderzoek of staaroperatie.

De minister-president van Nepal geeft op WSD op de landelijke televisie een speech over het belang van goede oogzorg. In de landelijke kranten wordt een bericht over oogzorg gepubliceerd van de Minister en de Algemeen Directeur van Gezondheidszorg. Vanwege de voortdurende ‘lockdown’ in Nepal door Covid-19, geeft de Minister van Gezondheid elke dag een korte persconferentie met een update. Op WSD zal een oogzorg-expert tijdens deze persconferentie de situatie van de oogzorg in Nepal bespreken.

In alle provinciale oogziekenhuizen in Cambodja kunnen mensen op 8 en 9 oktober langs komen voor een gratis oogonderzoek, behandeling of staaroperatie. Voorlichting over oogzorg zal op deze dagen op de nationale TV en radio te beluisteren zijn. Informatieve brochures en pamfletten worden verspreid en posters en banners opgehangen.
In de hoofdstad Phnom Penh wordt ter gelegenheid van WSD Het ‘World Report on Vision’ gelanceerd door de WHO, diverse betrokken ministeries, het nationale oogzorgcomité, de IAPB en de in Cambodja aanwezige oogzorg-NGO’s. Er wordt onder andere een ronde tafel discussie gehouden die op de nationale TV wordt uitgezonden.

Eye Care Foundation werkt in Tanzania samen met St. Francis ziekenhuis in Morogoro en met de regionale autoriteiten in het Ifakara district waardoor op deze dag gratis oogonderzoeken, oogbehandelingen en voorlichting over goede oogzorg gegeven worden.

Samen met de lokale Vietnamese televisie wordt in Zuid Vietnam een voorlichtingsactie voor ouderen georganiseerd. Een oogzorgvideo en een talkshow worden op WSD uitgezonden. Samen met de ‘Pham Ngoc Thach Medical University’ is er een posterwedstrijd voor studenten uitgezet, met als doel ideeën te verzamelen voor voorlichting over oogzorg voor oudere mensen op het platteland. De resultaten van deze wedstrijd worden bekend gemaakt op WSD.