Het verhaal van Santa Bahadur uit Gorkha, Nepal

Santa woont in Simjung, een klein, afgelegen dorp in het Gorkha district, een van de gebieden die het zwaarst is getroffen door de aardbevingen. Op het moment van de schok probeerde Santa een ploeg uit zijn huis te halen, maar zijn huis stortte in. Hij werd bedolven onder het puin en raakte bewusteloos. Het lukte het Nepalese leger om Santa levend onder het puin vandaan te halen en hem op tijd naar het regionale Gandaki ziekenhuis te brengen. Tijdens de behandeling bleek dat hij ook een trauma aan zijn oog had opgelopen en hij werd doorverwezen naar het Himalaya Oogziekenhuis. Oogarts-assistent Govinda Nath Yogi onderzocht hem: “Hij heeft een gescheurd ooglid en moet hier twee dagen blijven”, legde meneer Yogi uit.

Meneer Yogi had het te doen met zijn patiënt. Santa heeft weinig geld en zijn familie behoort tot een lage kaste. Hij had oude, versleten kleren aan en was blootsvoets binnengekomen. Spontaan gaf meneer Yogi hem zijn eigen T-shirt, broek en slippers. Ook kreeg Santa nog een extra T-shirt en een pet van het ziekenhuis. Gelukkig zijn de behandeling, het eten en het verblijf gratis. Zodra Santa zich goed genoeg voelde, bracht een ziekenhuismedewerker hem naar het busstation en gaf hem geld voor de busrit naar huis.

Meneer Santa is slechts één van de duizenden slachtoffers van de verwoestende aardbevingen en de naschokken. In zijn dorp wonen 50 tot 55 families. De meeste hebben nu geen huis meer.

Meneer Santa vertelde in het Himalaya Oogziekenhuis dat er nog geen hulp bij zijn dorp was gearriveerd, terwijl hier wel dringend behoefte aan was. Het Himalaya Oogziekenhuis heeft daarom een team (bestaande uit medewerkers van het ziekenhuis, een medewerker van het oogzorgcentrum in Gorkha en onze collega Pooja) naar het dorp gestuurd om noodzakelijke dingen, zoals sojabonen, rijst en zeep uit te delen en voorlichting te geven. Tijdens hun bezoek werd ook het oog van Santa onderzocht. Het heelde al goed en de nieuwe medicijnen konden gelijk gegeven worden.

Meneer Santa en zijn vrouw waren heel blij dat het team hun dorp bezocht. Ze pakten de handen van het team vast en zeiden: “Bedankt voor alle hulp en steun die jullie aan ons en aan ons dorp hebben gegeven. We zullen jullie goede daden nooit vergeten”.

Mede dankzij het medeleven en de gulle giften van onze donateurs is het team van het Himalaya Oogziekenhuis in staat om vele getroffenen van de aardbeving te helpen.

Wilt u ook helpen? Maak dan een bijdrage over op ons rekeningnummer (IBAN NL14 ABNA 0543 4445 54) onder vermelding van EARTHQUAKE NEPAL. Wij danken u hartelijk voor uw steun.