Geef opa Chey terug wat hij verloren had

In een klein dorp in het achterland van Cambodja woont Chey (68). Hij en zijn vrouw hebben acht kinderen en zodoende veel kleinkinderen op wie ze ongelooflijk trots zijn. Zoals elke opa is. Zo’n grote, lieve familie. En toch voelde Chey zich somber en eenzaam. Want doordat hij staar had en blind werd, raakte Chey in zichzelf gekeerd. Dat zien we zo vaak.

Mag ik u vandaag om hulp vragen om het leven van staarpatiënten als Chey, in Cambodja, te veranderen?

Want samen kunnen wij oogzorg geven aan vele mensen in de achtergebleven gebieden. Zoals in de provincie Kratie. Hier wonen voornamelijk arme boerenfamilies.
Ook Chey, zijn vrouw en kinderen werken allemaal op het land, waar zij alle handen nodig hebben. Maar het laatste jaar kon Chey niet meer werken. Ook lopen en zelfstandig eten was lastig geworden. Maar het allermoeilijkste was dat hij zijn kleinkinderen niet meer kon zien, niet meer kon zien spelen en niet kon zien opgroeien. Dat geluk was voor hem verdwenen.

In de afgelegen gebieden in Kratie is oogzorg letterlijk ver te zoeken.

Daarom is uw steun hier hard nodig. Om daarmee voor flinke verbeteringen te zorgen, hebben wij veel contact met dokter Heng Sokhan. Hij is de enige oogarts in het provinciale ziekenhuis en reist ook geregeld met zijn team naar het platteland om patiënten te behandelen.

Chey transport

Toen mijn collega’s hier in september waren, hebben ze hem aan het werk gezien. Volharding en wilskracht. Dat is wat ze zagen. Wat een gedreven arts! Zo betrokken en liefdevol naar zijn patiënten toe. Ook de gezondheidswerkers in deze gebieden zijn ontzettend betrokken. Zij werken hard om oogpatiënten basisoogzorg te geven. Ak Yuth, de gezondheidswerker in het dorp van Chey, herkende dat Chey staar had en verwees hem naar dokter Sokhan.

De familie wilde geld opzijleggen voor de reis naar het ziekenhuis. Maar Ak Yuth zei: “Niet nodig! Je kunt bij mij achter op de brommer.”
De dag van Cheys operatie was een pittige dag. De airconditioning in de operatieruimte was kapotgegaan. Dat was voor de patiënten niet comfortabel. En voor de opererende dokter een uitdaging, want in de tropische hitte is het lastiger het operatiegebied schoon te houden.
Toch werkten dokter Sokhan en zijn team hard door.

Kleinkind opa Chey“Onze patiënten komen van ver. Ze hebben geld gespaard om hier te kunnen komen. We moeten hen helpen”, zei de dokter. De operatie ging – ondanks de zware omstandigheden die dag – heel goed. Chey kan nu weer zelf rondlopen, met zijn familie op het land werken en… “Mijn kleinkinderen hoeven niet meer voor mij te zorgen, ik kan nu weer voor hén zorgen. Het is een wonder dat ik hen weer kan zien. Ik ben zo dankbaar!”

Al dit prachtige werk is niet mogelijk zonder u. Uw steun is onmisbaar. Want voor elke staaroperatie zijn steriel operatiemateriaal en een kunstlens nodig om de lens te vervangen die door staar is aangetast.

Met uw gift vandaag geeft u een staarpatiënt zijn zicht en zijn leven terug.

Natuurlijk is elk bedrag welkom, we zijn blij met wat u maar kunt missen. Maar om u een idee te geven hoeveel u kunt betekenen:

  • € 35,- kost de operatie om 1 staarpatiënt weer te laten zien.
  • Voor € 70,- geeft u 2 mensen hun zicht terug.
  • En met een ruimhartige gift van € 105,- kunnen 3 mensen hun leven weer oppakken.

Ik hoop dat staarpatiënten als Chey op u kunnen rekenen.

 

Foto Thijs van PraagAlvast hartelijk dank voor uw gift.


Thijs van Praag
Voorzitter Eye Care Foundation

 

PS Dokter Sokhan kan een staarpatiënt met beperkte middelen – en soms onder gebrekkige omstandigheden – opereren en hun het zicht teruggeven. Dat is geweldig. Maar echt geweldig vind ik mensen zoals u. U heeft de kans het leven van een staarpatiënt te veranderen. En hem terug te geven wat hij verloren had.