Door slecht zicht is de toekomst van Tai (10) uitzichtloos

Tai is ijverig en slim. Hij is zelfs een van de slimste kinderen in zijn klas. Toch, zegt zijn juf, komt hij de laatste tijd niet meer goed mee omdat zijn ogen hem in de steek laten. Tai ziet niet wat de juf op het bord uitlegt en moet het doen met de aantekeningen die het meisje naast hem maakt. Ik kan me zijn frustratie goed voorstellen. Als je zo je best doet, maar het gewoon niet meer lukt… De oplossing is zo eenvoudig: een oogmeting en een bril. Maar dat is onbetaalbaar voor de allerarmsten in afgelegen gebieden.

Tai, 10 jaar

Het is misschien lastig om te begrijpen hoe zwaar het leven kan zijn voor een kind in Vietnam dat slecht ziet. Bij ons ga je gewoon naar de opticien voor een bril. Maar in arme landen hebben kinderen met ver- en bijziendheid heel vaak geen toegang tot (hulp)middelen. Daardoor zijn ze veroordeeld tot blijvende armoede. Want als je niet goed ziet, gaat leren moeizaam.

De kinderen op school worden getest met een brillenframe voor lenzen van verschillende sterkten.

De ouders van Tai kunnen geen bril voor hun zoon betalen. Terwijl dit een wereld van verschil zou maken voor zijn toekomst. Maar in hun omgeving is geen goede oogzorg beschikbaar en een reis naar de stad is duur. Helpt u Tai en zijn ouders door hem vandaag een bril te geven? Tais ouders hebben ook slechte ogen en hebben daardoor geen betaald werk. Ze komen rond van een heel klein stukje grond waarop zij hun eigen groenten verbouwen en waar wat kippen rondlopen. Zo sprokkelen zij hun bestaan bij elkaar. Hun enige hoop is dat Tai een goede opleiding krijgt. Want als hij later een baan heeft, kan hij voor zijn ouders zorgen.

Als die bril er niet komt, zal Tai moeten stoppen met school. Om te gaan helpen op het stukje land van zijn ouders of in een fabriek te werken tot hij dat ook niet meer kan. De bril die u vandaag geeft is een nieuwe kans voor Tai, én voor zijn héle gezin.

Het aantal kinderen in Vietnam met slechte ogen is opvallend hoog. Met onderzoeken op scholen en voorlichting aan leerkrachten sporen we deze kinderen op. Maar alleen als u helpt, krijgen ook de allerarmsten onder hen een bril. Als een afwijking niet tijdig met een bril wordt gecorrigeerd, kan dit tot blijvend gezichtsverlies leiden. Tai zit in een belangrijke schoolgaande leeftijd. Zijn ogen zijn nog volop in ontwikkeling en zijn nu nog bij te sturen. Daarom vraag ik u dringend om hulp. Bent u bereid om vandaag bij te dragen aan een heel eenvoudige oplossing? Waarmee u voorkomt dat een kind is veroordeeld tot blijvende armoede?

Voor € 35,- geeft u een oogmeting en een bril. En geeft u een kind als Tai weer kans op een goede toekomst.

Alstublieft, helpt u 1, 2 of misschien zelfs 3 kinderen?

Natuurlijk is elk bedrag welkom, we zijn blij met wat u maar kunt missen. U verandert kinderlevens.