Dokter Maro op werkbezoek in Nederland

Dokter Maro, een oogarts uit Tanzania, is op werkbezoek in Nederland om meer te leren over oculoplastische chirurgie. Een oculoplastisch chirurg is gespecialiseerd in operaties aan oogleden, traanwegen en oogkassen. Onze collega Tessa doet verslag van hun gesprek:

Het is een regenachtige dinsdagmiddag als ik vanaf het station naar het AMC loop. We hebben afgesproken bij de kerstboom in de hal. Al snel zie ik dokter Maro aankomen. Hij stelt zich voor en laat mij zijn werkplek zien, waar we verder praten over zijn ervaringen als oogarts in Tanzania en zijn tijd in Nederland.

Dr. Maro

Ik vraag dokter Maro of hij mij kan vertellen hoe hij geïnteresseerd is geraakt in oogzorg. Met een glimlach op zijn gezicht vertelt hij: “Eigenlijk wilde ik altijd leraar worden. Het is een mooi beroep en het overdragen van kennis is belangrijk. Nu doe ik dat ook wel eigenlijk, maar dan op het gebied van oog zorg. Ik denk dat ik in eerste instantie geïnspireerd ben geraakt door mijn moeder, zij is verpleegkundige. Daarnaast zijn er een aantal dingen in mijn leven gebeurd die mij op dit pad gebracht hebben. Zo kreeg ik een ongeluk toen ik op de middelbare school zat. Ik was erg verbaasd over de slechte voorzieningen in de gezondheidszorg in Tanzania. Ik wilde hier graag iets aan doen en besloot om arts te worden. Tijdens mijn studie ontwikkelde ik mijn belangstelling voor oog zorg”.

Ik ben benieuwd naar zijn tijd in Nederland. Wat is het doel van zijn werkbezoek? Wat doet hij allemaal? Wat valt hem op? Dokter Maro begint direct te vertellen over zijn samenwerking met dokter Mourits, oculoplastisch chirurg in het AMC. “Dokter Mourits is al meerdere keren in Tanzania geweest. Het is altijd een leerzame ervaring als hij op bezoek is. Het lastige is dat het altijd maar afwachten is wat voor patiënten er gedurende die periode komen. Ook hebben we niet altijd de juiste instrumenten om bepaalde technieken te gebruiken. Daarom ben ik nu in Nederland. Hier kan ik ontzettend veel leren op het gebied van oculoplastische chirurgie. Ik heb geen vergunning om in Nederland operaties uit te voeren. Toch kan ik hier heel veel leren door te observeren, nieuwe technieken te zien en veel vragen te stellen. Het doel van mijn bezoek is dan ook om mijn eigen vaardigheden te vergroten en op deze manier bij te dragen aan het verhogen van het niveau van oog zorg in Tanzania. Ik ben heel tevreden met de hoeveelheid kennis die ik heb opgedaan hier in het AMC, maar er valt natuurlijk altijd nog veel te leren. Ik vind het opvallend dat er in Nederland veel cosmetische chirurgie plaatsvindt. In Tanzania is dat niet zo. Gelukkig maar! Ik vind het veel belangrijker om mensen met een medisch probleem te helpen”.

Ik vraag of hij misschien een voorbeeld kan geven van een medisch probleem waarbij zijn specialisme nodig is. “Er zijn verschillende redenen. Zo kan iemand een ongeluk hebben gehad waarbij beschadiging aan het oog en het omliggende gebied is opgelopen. Ook kan iemand bijvoorbeeld een gezwel hebben dat het oog naar buiten duwt”.

Ik wil graag weten hoe dokter Maro de oog zorg in zijn eigen land ervaart. Denkt hij zijn nieuwe kennis toe te kunnen passen? En hoe toegankelijk is goede oog zorg in Tanzania? “Ik ga mijn nieuwe kennis zeker toepassen. Daarnaast kan ik deze kennis ook weer overdragen aan anderen. De beschikbaarheid van goede instrumenten zal wel een knelpunt zijn. Er worden steeds meer mensen opgeleid tot oogarts, maar zij moeten wel een goede werkplek hebben met het juiste materiaal. Daarnaast is het een groot probleem dat in Tanzania maar heel weinig mensen verzekerd zijn. Slechts een enkeling heeft een zorgverzekering, meestal via een werkgever. Bij een levensbedreigende situatie, of bij een ernstig ongeluk, mogen wij de patiënt gelukkig altijd helpen. Na afloop wordt er dan gekeken of de persoon in kwestie voor de ontvangen zorg kan betalen. Als dit niet zo is, dan wordt er een regeling getroffen. Bij minder acute gevallen moeten patiënten eerst aantonen dat ze voor de behandeling/operatie kunnen betalen. Ik probeer altijd zoveel mogelijk mensen te helpen. Bij staar operaties bijvoorbeeld, bieden we patiënten de mogelijkheid om extra snel geholpen te worden. Hiervoor vragen we dan wat meer geld. Zo kunnen mensen met erg weinig geld een staar operatie laten uitvoeren voor een laag tarief. Dit tarief dekt niet geheel de kosten van de operatie, maar dat compenseren we dan, als het kan, met de duurdere operaties”.

Dokter Maro kijkt naar de klok en zegt “Ik zou graag nog een stuk van de operatie zien die momenteel plaatsvindt”. Ik zal hem niet langer ophouden. Hij trekt zijn lange witte jas aan en wijst mij de weg naar de hal. Ik wens hem een goede reis en veel succes voor de toekomst!