De ooggezondheidstrainingen van Himalaya Eye Hospital (Nepal)

In 1986 werd besloten om een oogziekenhuis in Pokhara te laten bouwen, in de op één na grootste stad van Nepal. Na sponsorevenementen in onder meer Nederland en Japan werd het Himalaya Eye Hospital ziekenhuis in 1993 geopend. Dit gespecialiseerde ziekenhuis heeft sindsdien zijn oogzorgdiensten uitgebreid en honderden artsen en oogheelkundig verpleegkundigen opgeleid.

In samenwerking met ECF heeft het Himalaya Eye Hospital heeft onlangs ooggezondheidstrainingen gegeven aan leraren en vrijwilligers in Arjunchaupari en Kaligandaki gemeenten.

Training voor Leraren

Leraren leerden over basis ooggezondheid en “SHAPU”, een seizoensgebonden oogziekte veroorzaakt door vlindermotten in de zomer. Deze ziekte treft vooral kinderen. In totaal deden 87 leraren mee, zodat ze ooggezondheidsproblemen op school kunnen herkennen en aanpakken.

Groep mensen in de klas leren over oogziekten

Training voor Vrijwilligers in de Gezondheidszorg

Het ziekenhuis trainde ook 40 vrouwelijke gezondheidsvrijwilligers (FCHV’s) uit elke gemeente. Deze vrijwilligers hebben nu belangrijke kennis over ooggezondheid die ze kunnen delen met hun lokale gemeenschappen.

Met steun van de Eye Care Foundation verbetert Himalaya Eye Hospital de bewustwording en zorg op het gebied van ooggezondheid in het landelijke Nepal.

Groep vrouwen in blauwe traditionele Nepalese kleding