De groeiende impact van verlies van gezichtsvermogen naarmate we ouder worden

Wist u dat wereldwijd ruim 1,1 miljard mensen aan verlies van het zicht  lijden, en dat de meerderheid van hen 50 jaar of ouder is? Naarmate we ouder worden, neemt het risico op verlies van het zicht aanzienlijk toe. Tegen de tijd dat we de 60 bereiken, ervaart één op de negen mensen blindheid of een ernstige visuele beperking.

Bovendien vindt 90% van de gevallen van het verlies van zicht plaats in landen met lage en middeninkomens, waarbij de meeste gevallen zich in Zuid-Azië, Zuidoost-Azië, Oost-Azië en Oceanië bevinden. Staar, presbyopie, leeftijdsgebonden maculaire degeneratie en glaucoom houden allemaal verband met veroudering.

Helaas heeft verlies van gezichtsvermogen niet alleen invloed op ons vermogen om te zien, maar ook op de onafhankelijkheid, wat leidt tot sociaal isolement, depressie en een hoger risico op vallen. Nu de wereldbevolking van mensen van 65 jaar en ouder naar verwachting tegen het jaar 2050 zal verdubbelen, zal ook de prevalentie van gezichtsverlies als gevolg van deze omstandigheden toenemen.

Dit heeft een extreem grote economische en persoonlijke impact op de samenleving, waaronder een lagere productiviteit, hogere gezondheidszorgkosten en negatieve gevolgen voor de geestelijke gezondheid. Ondanks deze problemen hebben wetgevers en gezondheidszorgorganisaties vaak moeite om prioriteit te geven aan oogzorg. De oplossing is echter eenvoudig: het meeste verlies aan zicht kan worden voorkomen met toegang tot hoogwaardige oogzorgdiensten.

Actie wordt aanbevolen op de volgende gebieden:

  • Toegang: Verbetering van de oogzorgdiensten door aandacht te besteden aan wachttijden, personeelsverdeling en betaalbaarheid.
  • Preventie: het implementeren van acties om risicopopulaties te bereiken en het bewustzijn over oogziekten en -symptomen te vergroten.
  • Samenlevingsondersteuning: het creëren van een veilige omgeving voor mensen met visueel verlies door middel van antidiscriminatiebeleid.

Door prioriteit te geven aan deze inspanningen kunnen we de last van het verlies aan zicht helpen verminderen en een gezondere toekomst voor iedereen garanderen.

Bron:

IAPB: Age – The International Agency for the Prevention of Blindness (iapb.org)