Eye Care Foundation krijgt koninklijke onderscheidingen in Cambodja

Eye Care Foundation krijgt koninklijke onderscheiding in Cambodja

Björn Stenvers, CEO van de Eye Care Foundation, is op 6 oktober j.l. onderscheiden met de prestigieuze Koninklijke Orde van Monisaraphon van koning Norodom Sihamoni van Cambodja. Deze onderscheiding is toegekend als erkenning voor het werk van de Eye Care Foundation (ECF) bij de ontwikkeling van de oogzorg in Cambodja sinds 1996. Ook het Cambodjaanse team van Eye Care Foundation ontving koninklijke erkenningen. De heer Sambath Pol ontving de klasse van Ridder Commandeur, mevrouw Ouk Somuny en de heer Horm Piseth werden beiden Chevalier.

World Sight Day 2022
Ter gelegenheid van World Sight Day op 13 oktober a.s. wil Cambodja de urgentie van oogzorg versterken door de drie CEO’s van de oogzorg NGO’s die actief zijn in Cambodja te onderscheiden. In hun naam worden ook hun organisatie en collega’s geëerd. De CEO’s en hun organisaties zetten zich in voor de ontwikkeling van de strategische routekaart voor blindheidspreventie en -bestrijding 2021-2030 in Cambodja.

Eye Care Foundation begon haar werkzaamheden in Cambodja in 1996 onder de naam Mekong Eye Doctors en was werkzaam in de provincies Stung Treng en Kratie, voordat op 1 juli 2008 de krachten werden gebundeld met Eye Care Worldwide. Zo ontstond de huidige organisatie Eye Care Foundation (ECF) . ECF is momenteel actief in Azië (Cambodja, Laos, Nepal en Vietnam), Afrika (Tanzania, Rwanda) en Latijns-Amerika (Suriname, Ecuador). In deze landen ondersteunt ECF projecten die bijdragen aan het beëindigen van vermijdbare blindheid en slechtziendheid.

ECF is er trots op een lange strategische band met de University of Health Sciences in Cambodja en ondersteunt hun opleiding oogheelkunde.

Oogzorg heeft aandacht nodig!
Oogzorg is belangrijker dan ooit tevoren. De cijfers van de Wereld Gezondsheids Organisatie WHO, en het International Agency for Blindness Prevention (IAPB) vertellen ons waarom:

– 1,1 miljard mensen leven met gezichtsverlies omdat er geen toegang is tot zorg

– 91 miljoen kinderen hebben gezichtsverlies omdat ze geen toegang hebben tot oogzorg

– 55% van de mensen met gezichtsverlies zijn vrouwen en meisjes

– 411 miljard dollar is wat gezichtsverlies de wereldeconomie kost!

En maar liefst 90% is gewoon te verhelpen.

Eye Care Foundation richt zich op het voorkomen van onnodige blindheid en slechtziendheid in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Wereldwijd zijn er 285 miljoen mensen met een visuele handicap. 39 miljoen van deze mensen zijn blind, 246 miljoen zijn slechtziend. Maar liefst 90% van de mensen met een visuele handicap woont in een ontwikkelingsland. In ontwikkelingslanden leidt blindheid tot grote economische en sociale problemen. Blinde mensen kunnen doorgaans zelf niet meer werken en zijn afhankelijk van familieleden en vrienden. 80% is te voorkomen of te genezen. Een staaroperatie of het aanmeten van een bril geeft hen weer zicht op een toekomst. Ze kunnen weer naar school, kunnen weer werken of voor hun kinderen en kleinkinderen zorgen.