Bouw oogkliniek Ratanakiri, Cambodja van start

Ratanakiri is een provincie in het noordoosten van Cambodja. De provincie heeft ongeveer 184.000 inwoners, waarvan het merendeel werkzaam is op het land. Het is een arme provincie, die door de geringe infrastructuur en grote afstanden tussen de dorpen slecht bereikbaar is. Het provinciale ziekenhuis in Ratanakiri heeft een bescheiden oogzorg afdeling, waar sinds 2013 een oogarts werkzaam is.

Het huidige provinciale ziekenhuis biedt te weinig ruimte voor een goed functionerende oogafdeling. Er is voor de oogafdeling geen eigen operatiekamer, geen ruimte om de medische apparatuur op te slaan, en er ontbreekt een zaal voor patiënten die een nachtje moeten blijven na hun operatie. Er is enkel een kleine consultatieruimte, waar uit nood momenteel alle oogmetingen en -onderzoeken en medicatievoorziening plaatsvinden. Oogoperaties vinden nu noodgedwongen plaats in een gedeelde operatiekamer. De nieuwe oogkliniek betekent een grote stap vooruit op het gebied van oogzorg in Ratanakiri.

Op het terrein van het ziekenhuis wordt daarom een oogkliniek gebouwd, bestaande uit één laag. Hierdoor is alles gelijkvloers, wat een goede toegankelijkheid van alle ruimten voor slechtzienden en blinde patiënten waarborgt. Voor patiënten in een rolstoel komt er een speciale opgang.

De bouw van de oogkliniek is ondertussen van start gegaan. Bekijk hieronder de eerste foto’s van het bouwproces.

Foto: bouwlocatie oogkliniek

Foto: beton mixen voor fundering 

Foto: aanleggen fundering oogkliniek