Bhama Kala’s wens is uitgekomen!

Bhama Kala (67) was nog fit. Toch kon zij niet meer voor zichzelf zorgen. Door staar moesten haar kleinkinderen voor haar zorgen, in plaats van andersom. Dag of nacht? Het had voor haar geen betekenis meer. Ze had er alles voor over om, net als vroeger, weer te zien en mee te helpen in het gezin!

Dat was haar grootste wens. Haar enige wens.

Op deze foto ziet u Bhama tijdens de operatie. Ze was al jaren blind. Het kostte mij en mijn team slechts 20 minuten om haar weer te laten zien.

Voor 35 euro geeft u een staaroperatie en helpt u een heel gezin weer overeind. Met uw gift vandaag laat u de grootste wens van een oogpatiënt uitkomen.

Wat een kwieke dame zag ik toen Bhama na haar operatie naar huis ging. Heel anders dan toen zij aankwam bij het oogkamp. Ik weet dat moment nog precies. Tussen de honderden mensen die ook naar het oogkamp waren gekomen, viel ze me op. Aan de arm van haar kleindochter. Helemaal kapot van de lange reis. Ik ving haar bijna letterlijk op. Ze gaf aan dat ze niet kon geloven dat ze hier geholpen zou kunnen worden.

De meeste mensen die naar een oogkamp komen, durven niet te geloven dat zij weer kunnen zien. Ze zijn somber, in zichzelf gekeerd. Ze ogen ouder dan ze zijn. Maar even zovelen gaan een paar dagen later als ander mens naar huis!

Voor hen is uw steun zo belangrijk. Het is prachtig werk om een oogkamp te organiseren. Wij doen dat met een team van acht personen: een chirurg, oogheelkundige assistenten, paramedische professionals en een chauffeur.

We hadden drie dagen nodig om op de locatie te komen. Alle materialen en apparatuur moesten in de auto mee. Voorzichtig reden we de hele route. Het is hobbelig, moeilijk begaanbaar gebied, zonder wegen of paden. Blinden, vaak oudere mensen, moeten hier te voet doorheen… We kiezen de locatie altijd zo strategisch mogelijk, zodat mensen uit alle dorpjes in de omgeving ernaartoe kunnen komen.

Deze oogkampen móeten we voor hen organiseren. Want anders hebben zij geen toegang tot oogzorg. De mensen hier zijn erg arm. Voor voedsel zijn zij afhankelijk van wat ze kunnen verbouwen op hun kleine stukje grond. Er is geen geld voor behandeling of een reis naar het ziekenhuis. De oogkampen zijn hun enige kans. Daarom was ik zo blij dat het ons in drie dagen was gelukt om iedereen te helpen. Alle 1100 mensen die dagenlang hadden gelopen om bij het oogkamp te komen.

Zoiets prachtigs is alleen mogelijk dankzij de steun die we krijgen van donateurs. De operatie van Bhama duurde slechts 20 minuten. Zij en nog 81 andere staarpatiënten kunnen nu weer zien! Toen Bhama thuiskwam zag ze voor het eerst haar jongste kleindochter! Haar blijdschap ontroert me nog steeds als ik aan haar terugdenk. Voor Bhama en andere staarpatiënten zijn de oogkampen en operaties een wonder. Een wonder dat ú mogelijk maakt. In grote delen van Nepal wonen mensen die bijna niets hebben. De oogkampen moeten doorgaan. En ik hoop dat u blijft doneren voor staaroperaties. Dank u wel!

Het volgende oogkamp in de bergen van Nepal vindt plaats in februari of maart zodra de sneeuw weg is. We verwachten meer dan 1000 mensen die hun ogen laten controleren waarvan meer dan 50 mensen een staaroperatie nodig hebben. We hebben uw hulp nodig om hen weer te kunnen laten zien. Helpt u alstublieft mee? We zijn blij met elk bedrag. Daarmee laat u iemand weer zien én u helpt de mensen om hem of haar heen. Zoals Bhama’s schoondochter en kleindochter, die van haar houden en haar nodig hebben!

Voor 35 euro geeft u een staaroperatie en helpt u een heel gezin weer overeind.

Met uw gift vandaag laat u de grootste wens van een oogpatiënt uitkomen.

Klik hier om te doneren