Bhakta was nog helemaal gezond. Maar blind.

Als u Bhakta (55) had kunnen zien wanneer hij ergens heen moest lopen. Voetje voor voetje aan de arm van zijn vrouw. Onzeker. Afhankelijk. In zichzelf gekeerd.

Bhakta was nog helemaal gezond. Maar blind.

En dat maakte het leven voor hem en zijn gezin in de bergen van Gorkha (Nepal) heel zwaar. Bij alles wat hij deed, had hij hulp nodig. Hun zoon was de enige die bij hem thuis kon blijven om voor hem te zorgen. Toch wilde Bhakta dat niet.

“Ik blijf liever alleen thuis zitten, want ik wil dat mijn zoon naar school gaat. Zo krijgt hij het uiteindelijk beter dan ik.”

Deze vader offerde zich op, zoals elke vader zou doen voor zijn kinderen. Maar was zijn opoffering wel nodig? Want er is zo’n eenvoudige manier om hem weer te laten zien.

U heeft vandaag de kans om iets bijzonders te doen, waarmee u oogpatiënten zoals Bhakta helpt.

U weet dat het leven van blinde en slechtziende mensen zwaar is. Vooral in de afgelegen gebieden in ontwikkelingslanden als Nepal. Het district Gorkha is erg achtergesteld. Er zijn nauwelijks wegen en de mensen zijn arm. En de aardbeving die het gebied in 2015 trof, heeft het er niet beter op gemaakt. Er zijn in Gorkha naar schatting zeker 9.000 mensen met staar aan beide ogen.

Bhakta werd steeds bezorgder over de situatie van zijn gezin. Al een jaar lang kon hij niet meer werken.

“Ik heb altijd gewerkt in de bouw, daar verdiende ik geld mee voor mijn gezin. Nu doet mijn vrouw wat ze kan op het land, zodat we in elk geval wat te eten hebben.”

Gelukkig is er een kleine oogkliniek in Gorkha. Hier kunnen de mensen al heel wat jaren terecht voor basis oogzorg. Maar een belangrijk deel van de zorg stagneert: veel oogpatiënten kunnen niet worden geopereerd, omdat er niet voldoende instrumenten zijn in deze kliniek.

Wanneer dokter Indra Man naar Gorkha komt om te opereren, moet hij een A-scan en een operatiemicroscoop meenemen vanuit het Himalaya Oogziekenhuis. Het vervoer van deze instrumenten is kostbaar. Het scheelt enorm als de kleine kliniek in Gorkha deze instrumenten zelf heeft. Dan kunnen er veel meer patiënten worden geholpen.

Dan kunnen er in Gorkha maar liefst 490 patiënten per jaar worden geholpen.

Dat is zeven keer zoveel als nu!

Dokter Indra Man heeft Bhakta gelukkig al kunnen opereren. Hij kan weer zien, weer werken! Vanaf augustus dit jaar komt de oogarts veel vaker naar Gorkha om zoveel mogelijk mensen als Bhakta te helpen. Hij en zijn team staan paraat en de oogkliniek is ook goed voorbereid. Het enige dat nodig is zijn de medische instrumenten. En dat lukt niet zonder de steun van mensen zoals u. 

Omdat u al eerder heeft geholpen met een gift, weet ik dat u mensen als Bhakta wilt helpen. Daarom hoop ik dat we nu ook weer op u mogen rekenen.

In het projectvoorstel hebben we voor u uiteengezet hoeveel verschil u maakt met uw steun vandaag. U helpt met elk bedrag. Mag ik u enkele suggesties doen?

  • Met 30 euro draagt u bij aan een A-scan waarmee kan worden gemeten welke sterkte de kunstlens moet hebben die tijdens een staaroperaties wordt geplaatst.
  • Met 50 euro, of misschien zelfs 100 euro, draagt u bij aan een operatiemicroscoop, waarmee onder andere staaroperaties kunnen worden uitgevoerd.

Het allermooiste is dat u met uw gift niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst zo veel levens verandert. Dan kunnen mede dankzij u elk jaar 490 staarpatiënten in Gorkha weer zien!

Ik dank u alvast voor uw mooie steun.

Dank u wel!

Björn Stenvers

Directeur Eye Care Foundation

PS        Dokter Indra Man stuurde mij bijgaande foto met een dringende oproep. Bhakta wilde niets liever dan weer kunnen werken. En eindelijk, voor het eerst (!) zijn kleinkind zien. Met uw gift vandaag zullen patiënten zoals hij u heel dankbaar zijn.