Al vijf jaar blind en nu geholpen

Kim Thi Quone is een vrouw van 68 jaar. Zij was vijf jaar blind aan beide ogen tot zij een paar jaar geleden een staaroperatie aan haar rechteroog onderging. Ype Henry, oogarts aan het VU Medisch Centrum en medische vrijwilliger voor Eye Care Foundation, was destijds in Trà Vinh (Vietnam) en opereerde haar.

Kim vertelt in tranen dat zij zo gelukkig is sinds zij geopereerd is: ‘Vóór de operatie voelde ik me alsof ik dood was, omdat ik niets zelf kon. Niet voor mezelf zorgen, niet zelf eten, geen huishoudelijk werk doen. Nu kan ik alles weer zelf. En bovenal: ik kan iedereen die mij lief is weer zíen!’

We vroegen Kim waarom zij zo lang had gewacht:
‘Eerst wist ik helemaal niet dat ik behandeld kon worden, ik dacht dat ik een ongeneeslijke ziekte had. Op een gegeven moment kreeg ik bezoek van een dorpsgezondheidswerker, en die vertelde me dat ik geopereerd kon worden. Maar er was gewoonweg niemand die met mij mee kon gaan. Uiteindelijk heeft mijn schoondochter mij voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.’
Ook haar linkeroog is nu geopereerd en ziet zij met beide ogen weer heel goed.