Bedankt voor mijn bril!

De 13 jarige Thinh woont samen met zijn ouders in Binh Duong, Vietnam. Sinds een aantal jaren zag hij niet goed meer in de verte. Op school kon hij niet meer zien wat de docent op het bord schreef. “Vaak kon ik de opdracht niet lezen en dan kon ik daardoor niet mee doen met de les” vertelt Thinh. Tijdens een schoolscreening op zijn school werd het duidelijk dat Thinh een bril nodig had. Zijn ouders waren helaas niet in staat om een bril voor hem te kopen.

Het percentage slechtzienden is onder ‪kinderen in Vietnam opvallend hoog. De meeste kinderen met een refractie afwijking ontvangen hier geen ‎bril. Terwijl goed zicht belangrijk is voor de ontwikkeling en voor goede prestaties op school. Daarnaast kan ‎slechtziendheid leiden tot permanent gezichtsverlies wanneer de afwijking onbehandeld blijft. Daarom ondersteunt Eye Care Foundation het uitvoeren van oogmetingen op scholen. Tijdens deze ‪‎oogmetingen worden de ogen van grote groepen kinderen nagekeken en indien nodig krijgen de kinderen een goede bril aangemeten. Wanneer de kinderen uit een arm gezin komen en geen bril kunnen betalen, dan krijgen ze een gratis bril of een bril met korting.

Daarom heeft Thinh nu een goede bril op sterkte ontvangen. “Ik zie weer heel scherp! Ik doe steeds mijn bril op en af om het verschil te zien”, vertelt Thinh. Nu kan hij weer met scherp zicht aan zijn toekomst werken.

9