12 jarige Son ging steeds slechter zien

Son Thi Xa Me (12) is een vrolijk en pienter meisje. Ze doet haar best op school en kan goed leren. Zij wil dolgraag lerares worden. Daarmee kan zij later een goed bestaan opbouwen. De toekomst van Son zag er goed uit. Totdat… zij steeds slechter ging zien.

img_20160728_151844

Ze kreeg hoofdpijnen en had meer en meer moeite om te lezen wat er in haar boeken stond. Om goed te kunnen schrijven drukte ze haar neus zowat in haar schrift. De cijfers van het slimme meisje gingen hard achteruit. Zij kwam steeds moeilijker mee in de klas. Ze begon te geloven dat zij nooit lerares zou kunnen worden. Ook de ouders en Son dachten dat zij met haar slechte ogen moest leren leven. Veel kinderen als Son die slecht zien, krijgen het zo zwaar dat zij hun school niet afmaken. En daarmee verdwijnen hun kansen voor de toekomst.

Zoals de vele inwoners van Soc Trang aan de Zuid-Vietnamese kust, wisten de ouders van Son niet veel over gezondheid. Door de grote armoede in dit gebied is er weinig toegang tot die kennis. Drie van de tien inwoners zijn zeer arm. Zij verdienen vaak net genoeg om van te leven met het verbouwen van rijst en uien of met visteelt. Ook Sons ouders verbouwen rijst en uien die Sons moeder op de markt verkoopt. Elke dag werken zij hard op hun kleine stukje land. En de droogte in het gebied maakt het er allemaal niet eenvoudiger op. De afgelopen jaren is de oogst al een paar keer mislukt doordat zout water de Mekong Delta binnendringt als gevolg van de droogte. Veel mensen in Soc Trang weten niet dat er zoiets als oogzorg bestaat. Zij hebben geen geld om naar een kliniek te reizen. Laat staan dat zij een oogmeting, behandeling of bril kunnen betalen.

hinh-hoang-3-iets-kleiner

Armoede betekent in Vietnam voor veel kinderen die slecht zien, dat hun lot is bezegeld. Zonder behandeling kunnen zij zelfs blijvend slechtziend worden. En dat terwijl zij vaak heel eenvoudig – met een bril – weer goed kunnen zien. Voor kinderen die in afgelegen gebieden wonen, is de enige oplossing om de oogzorg naar hen toe te brengen.

Zo kon oogmeetkundige Hinh Hoang van het oogcentrum Vĩnh Châu de school van Son bezoeken. Zij heeft bij alle kinderen een oogmeting gedaan. Ook bij Son. Zij zag direct dat het meisje dringend een bril nodig had. Gelukkig is Son een doorzetter en had zij het, ondanks alles, op school volgehouden. Haar droom om later schooljuf te worden is niet verloren gegaan!

“Ik ben enorm blij met mijn bril en het gaat al meteen weer een stuk beter op school.”

Wilt u ook een kind als Son helpen?

  • Voor € 30,- geeft u een kind een oogmeting en een bril.
  • Voor € 45,- geeft u drie kinderen een bril.
  • Voor € 60,- geeft u twee kinderen een oogmeting én een bril.


Mijn moeder zorgt in haar eentje voor mij en mijn broer. We hebben niet veel geld. Ik ben zo blij dat mijn ogen gratis onderzocht zijn en dat ik een bril heb gekregen. Ik kan zo veel scherper zien. Nu kan ik weer goed lezen op school. En in mijn stripboeken.
Minh Chi Nguyen (14)


Ik droom ervan om politieagent te worden om de mensen veilig te houden. Daar moet je goed voor kunnen zien. Ook speel ik graag badminton en voetbal. Met mijn bril zie ik veel beter. Over een half jaar moet ik terug voor een controle.
Xuan Huynh Phuc (13)


Met mijn linkeroog kan ik niet goed zien. Ik wil graag schrijver worden. Daarom wil ik het graag goed doen op school.
Nguyen Anh Dung (14)