Macha oogafdeling

Sinds begin 2017 ondersteunt Eye Care Foundation de oogafdeling in Macha. Macha is een dorp gelegen in de zuidelijke provincie van Zambia. Er wonen in deze provincie ongeveer twee miljoen mensen en er zijn nu, met de oogarts in Macha meegeteld, twee oogartsen werkzaam. Sinds 1957 staat er een missie ziekenhuis in Macha. Het ziekenhuis staat goed bekend. Mensen uit de wijde omgeving komen naar Macha om hier behandeld te worden.

Al jaren maakt een kleine oogafdeling deel uit van het ziekenhuis, maar door de beperkte capaciteit konden alleen ooginfecties en allergische reacties behandeld worden.

In Zambia komen oogziektes als staar en glaucoom veel voor. Daarnaast zijn er regelmatig patiënten met een oogtrauma of een tumor aan het oog. Er is dringend behoefte aan uitbreiding van de oogafdeling. De Nederlandse oogarts Samuël Verkerk is samen met zijn vrouw, Tamara Verkerk (optometrist), voor een aantal jaar werkzaam op de oogafdeling om de ondersteuning te bieden die zo hard nodig is. Daarnaast wordt er gewerkt aan het opzetten van een oogkliniek op het terrein van het ziekenhuis.

Opleidingen en stages

In 2017 is een Zambiaanse clinical officer gestart met een oogheelkundige opleiding op post-HBO niveau. In 2019 zal hij de leiding van de oogafdeling overnemen. Hij is geen oogarts, maar hij mag na het afronden van zijn opleiding wel staaroperaties uitvoeren.
Daarnaast worden er momenteel 3 verpleegkundigen opgeleid tot oogheelkundig verpleegkundigen. Zij kunnen de eerste onderzoeken bij patiënten uitvoeren en assisteren bij operaties. De oogheelkundig verpleegkundigen in opleiding lopen een aantal dagen per week stage op de oogafdeling, waar zij praktijkervaring opdoen.
Door te investeren in het opleiden van lokale professionals, wordt de oogzorg in Macha structureel verbeterd.

Outreach activiteiten

Regelmatig gaat het oogteam naar de afgelegen dorpen in de regio om daar oogonderzoeken uit te voeren. Mensen met oogproblemen worden, indien mogelijk, ter plekke geholpen. Wanneer dit niet mogelijk is worden patiënten naar het ziekenhuis doorverwezen voor verder onderzoek en een eventuele behandeling.

Newsletter Wilt u graag informatie over projecten en evenementen van de Eye Care Foundation ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
Deze melding niet meer tonen.