Vietnam: een overzicht

 • Meer dan 90 miljoen inwoners
 • Dichtbevolkt vooral in de Mekong- en Rode Rivier delta
 • 80% van het land is bergachtig, soms moeilijk toegankelijk
 • 54 minderheidsgroepen. Veel van hen leven beneden de armoedegrens
 • Met name de minderheidsgroepen hebben weinig toegang tot gezondheidszorg

Laatste nieuws uit Vietnam

  Wat doet Eye Care Foundation

  Sinds 1993 steunt Eye Care Foundation de oogzorg in Vietnam. Aanvankelijk door het houden van oogkampen waarbij door Nederlandse oogartsen en verpleegkundigen in korte tijd zoveel mogelijk staarpatiënten werden geopereerd. Geleidelijk is de focus verschoven naar het opzetten van duurzame oogzorg en alomvattende refractiediensten. Om dit te realiseren ondersteunt Eye Care Foundation het opleiden en het trainen van oogheelkundig en ondersteunend personeel, het opzetten van vision centers in district- en provinciale ziekenhuizen, het uitvoeren van oogmetingen op scholen en bij ouderen en activiteiten rondom voorlichting en bewustwording. Eye Care Foundation ondersteunt projecten in vier provincies (te weten: Dong Thap, Binh Duong, Ca Mau en Soc Trang) en in Ho Chi Minh stad en Hanoi.

  VietnamIn veel districten hebben patiënten met refractie problemen momenteel geen mogelijkheid hun situatie te veranderen. Velen accepteren dit, omdat ze geloven dat hun problemen niet te verhelpen zijn of omdat er geen gezondheidszorg voorhanden is. Dit heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat kinderen met een refractie afwijking niet goed kunnen meekomen op school.

  In heel Vietnam wordt het huidige aantal inwoners met ver- of bijziendheid geschat op 15% tot 30% van de bevolking, wat neerkomt op 12 tot 24 miljoen mensen.

  Speerpunten

  • Opleiden en trainen van oogheelkundig personeel
  • Opzetten van vision centers
  • Oogmetingen op scholen en bij ouderen
  • Voorlichting en bewustwording

  Veldkantoor

  Het veldkantoor in Ho Chi Minh stad werd in 2008 geopend. De landvertegenwoordiger, Luong Thi Quynh Lan, heeft supervisie over de projecten. Zij wordt terzijde gestaan door projectmedewerkster Vu Thi Thuy Quynh. Mark Daggers speelt een belangrijke rol in de fondsenwerving. Lan, Quynh en Mark worden terzijde gestaan door Tran Phan Quy Ngan, die de administratie en financiën op zich neemt. De landvertegenwoordiger rapporteert aan Elise Kenter,  programma manager van de projecten in Vietnam en Laos op het hoofdkantoor in Amsterdam. Het team wordt voor medisch advies bijgestaan door de Nederlandse oogarts The Anh Mai, die zich op vrijwillige basis inzet als adviseur voor de projecten van Eye Care Foundation in Vietnam.

  Contactgegevens Eye Care Foundation Vietnam

  T. + 84 3930 7904

  E. info.ecf.vn@gmail.com
  I. eyecarefoundation.eu

  Adres:

  23 – Truong Dinh Street
  Ward 6 – District 3
  Ho Chi Minh city, Vietnam

  Team-Vietnam