Oogafdeling KCMC

Het Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC) is een van oorsprong private instelling (missie ziekenhuis) met dienstverlening aan het noordelijk deel van Tanzania. Het fungeert als een tertiair ziekenhuis en is gekoppeld aan de medische faculteit van de Tumaini universiteit.

Kilimanjaro Christian jongen

Het ziekenhuis voert ongeveer 1.400 cataract operaties per jaar uit. De staf bestaat uit 5 oogartsen. Naast de vrouwen en mannen zalen beschikt de oogafdeling over semi- en private kamers die een extra bron van inkomsten zijn. Daarnaast is er een afdeling kinderoogheelkunde met eigen onderzoeksruimte.

Vanaf 2009 steunt ECF de oogafdeling van het KCMC ziekenhuis in Moshi. Deze ondersteuning bestaat uit training aan eerstejaars artsen in opleiding tot oogarts, en het scholen van de stafleden in diverse sub specialismen. Verschillende Nederlandse oogartsen geven onderwijs ondersteuning aan het Kilimanjaro Christian Medical Centre. De inbreng van Nederlandse oogheelkundig specialisten draagt bij aan het opzetten van een gefundeerde basis voor goede diagnostiek en behandeling van oogaandoeningen.

Regelmatig ontvangen artsen in opleiding, afkomstig uit Tanzania en omliggende landen, tevens studieboeken en instrumentarium.

Teaching support

Eind 2014 kwam de Tanzaniaanse dokter Maro, op uitnodiging van prof. dr. Mourits van het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam, op werkbezoek in Nederland. Dit werkbezoek vond plaats in het kader van het Teaching Support Program voor de afdeling oogheelkunde van het KCMC. Hier heeft hij een observatiebezoek op het gebied van orbita-techniek gevolgd. Daarnaast heeft hij kennis gemaakt met het management van orbita in de Nederlandse setting. Lees hier het interview met Dr. Maro.

De medewerkers van het KCMC zijn erg tevreden over de Nederlandse bijdrage aan het project “Teaching Support at Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC)” Door dit project zijn de artsen beter toegerust en ligt het uiteindelijke kennisniveau beduidend hoger dan voor de aanvang van deze onderwijssteun.