Himalaya oogziekenhuis

Het Himalaya oogziekenhuis in Pokhara werd in 1993 geopend en wordt ondersteund door Eye Care Foundation. Het Himalaya oogziekenhuis fungeert ook als opleidingsinstituut, waar studenten vanuit verschillende landen stage kunnen lopen.

Oogkampen en onderzoekskampen

Vanuit het ziekenhuis worden er regelmatig oogkampen en onderzoekskampen uitgevoerd. Op centraal gelegen locaties in de afgelegen, bergachtige gebieden worden chirurgische oogkampen uitgevoerd. Tijdens deze kampen worden in korte tijd zoveel mogelijk patiënten geopereerd. Tijdens de onderzoekskampen worden de patiënten onderzocht en zo nodig voor een operatie naar het oogziekenhuis gebracht. De patiënten leggen vaak lange afstanden te voet af om bij het oogkamp aanwezig te kunnen zijn.

De video hieronder geeft een indruk van een oogkamp in Bhacheck, Nepal in 2009.

Oogscreenings

Net als het Mechi oogziekenhuis, houdt het Himalaya oogziekenhuis regelmatig oogonderzoeken op scholen en bij ouderen. Tijdens deze oogscreenings worden de ogen goed nagekeken. Indien nodig worden patiënten doorverwezen naar het ziekenhuis, waar zij verdere oogzorg krijgen.

Oogscreening van een oudere man in Pakhora  Oogscreening van een oudere vrouw in Pakhora  Oogscreening van een jongetje in Pakhora  Oogscreening van een meisje in Pakhora

Aardbeving

In 2015 is Nepal getroffen door verwoestende aardbevingen. Vanuit het Himalaya oogziekenhuis is toen direct noodhulp geboden aan de getroffenen van deze ramp. Er zijn onder andere dekens, tenten, zeep, voedsel en water uitgedeeld.

Himalaya