Mechi oogziekenhuis

Ziekenhuis in MechiMet hulp van Nederlandse donateurs en organisaties is er in 2009 een volwaardig, goed uitgerust oogziekenhuis geopend. De geboden primaire oogzorg in het Mechi Eye Hospital en de ‘outreach programma’s’ vanuit het ziekenhuis staan goed bekend. De service van het oogziekenhuis strekt zich verder uit dan de Mechi zone waar 1,25 miljoen mensen woonachtig zijn. Het ziekenhuis biedt eveneens oogheelkundige zorg aan de Indiase bevolking uit de aangrenzende Indiase provincies Sikkim, West Bengalen, Assam en Bihar waar in totaal 201 miljoen mensen woonachtig zijn.

Oogkampen en onderzoekskampen

OogkampenRegelmatig worden er vanuit het oogziekenhuis oogkampen georganiseerd. Op centraal gelegen locaties in de afgelegen, bergachtige gebieden worden chirurgische oogkampen uitgevoerd. Hier worden in korte tijd zoveel mogelijk patiënten  geopereerd. Tijdens de onderzoekskampen worden de patiënten alleen onderzocht en zo nodig voor een operatie naar het oogziekenhuis gebracht.

Verzelfstandiging van het ziekenhuis

Het Mechi oogziekenhuis zit in het proces van verzelfstandiging met als uiteindelijke doel onafhankelijk te worden. Om dit te bereiken worden er activiteiten voor uitbreiding en verbreding van de dienstverlening uitgevoerd. Eye Care Foundation levert een bijdrage aan de nodige middelen om deze uitbreiding en verbreding te realiseren.

Nieuwe vleugel

In 2015 is er een nieuwe vleugel met 20 privé kamers bij het ziekenhuis gebouwd. De 20 privé kamers zijn bijna klaar en trekken meer betalende patiënten aan en met deze inkomsten kunnen meer patiënten worden geholpen die een behandeling of operatie niet zelf kunnen betalen.

Ziekenhuis restaurant

Bij de nieuwe vleugel is ook een ziekenhuisrestaurant gerealiseerd. Dit restaurant is toegankelijk voor medewerkers, patiënten en bezoekers. Ook dit restaurant zal de inkomsten van het ziekenhuis vergroten.

Optiekwinkel ziekenhuis

De optiekwinkel in het ziekenhuis genereert inkomsten. Het hele proces van het maken van de monturen en het slijpen van de brilglazen tot de verkoop ervan, vindt plaats in eigen beheer. De optiekwinkel distribueert ook brillen naar outreach programma’s. Deze vorm van hulp bereikt zo patiënten in afgelegen gebieden.

Opleiding en training

Medewerkers van het Mechi oogziekenhuis krijgen regelmatig bijscholing, cursussen en trainingen in en buiten Nepal. Daarnaast worden er in het oogziekenhuis studenten van de universiteiten van Kathmandu en Dharan opgeleid.

Primary Eye Care Centra

Primary Eye Care Centra

Patiënten uit het verzorgingsgebied van het Mechi Oogziekenhuis kunnen terecht in Primary Eye Care Centra (PECC) voor een basis oogonderzoek. Tijdens het onderzoek wordt het gezichtsvermogen getest en worden de ogen gecontroleerd op afwijkingen. Indien nodig worden patiënten doorverwezen naar het ziekenhuis in Mechi.