Nepal

Eye Care Foundation werkt sinds 1984 in Nepal. Begonnen met één oogkamp, ​​werd de hulp in de jaren daarna gestroomlijnd met hulp van Nederlandse oogartsen en verpleegkundigen, Destijds waren  nog maar weinig specialisten in Nepal en veel Nepalezen reisden naar Sitapur, India, voor een staaroperatie.

Met de Lions Werkgroep Blinden als drijvende kracht en financierder werd in het moeilijk bereikbare gebied van Karnali een oogzorgproject gestart. Al in 1986 werd de beslissing genomen om oogzorg te verduurzamen door een oogziekenhuis in Pokhara, de op één na grootste stad van het land, te laten bouwen. Na sponsorevenementen in onder meer Nederland en Japan werd het ziekenhuis hier in 1993 geopend. Het Himalaya Oogziekenhuis bestaat nog steeds en is sinds 2008 onafhankelijk. Dit gespecialiseerde ziekenhuis heeft sindsdien zijn oogzorgdiensten uitgebreid en honderden artsen en oogheelkundig verpleegkundigen opgeleid. Een tweede ziekenhuis in Mechi opende zijn deuren in 1997 en breidde ook snel uit.

Tegenwoordig ondersteunt Eye Care Foundation beide ziekenhuizen door het mede financieren van outreach programma’s en medische apparatuur. De programma’s van beide ziekenhuizen bestaan onder andere uit het ondersteunen van  regionale basis oogklinieken in de meer afgelegen gebieden. Een aantal van deze kleinere oogzorgcentra groeit langzaam uit tot volwaardige oogkliniek. Eye Care Founation helpt deze initiatieven op voorwaarde dat ze ook lokaal ondersteund worden.

Eye Care Foundation heeft projecten in drie regio’s van Nepal: Gandaki, Karnali en Provincie 1.

Team


Sujata Gautam
Administratie en financiën


Anil Gorkhaly
Landvertegenwoordiger


Mani Ram Pradhan
Logistiek


Shubhecha Shrestha
Stagiaire Communicatie 

Laatste nieuws

Contactgegevens

Adres: P.O.Box 2389
Tripureswor, Kathmandu, Nepal

T. + 977 1 5356711
T. + 977 1 5360804
F. +977 1 5360720