Nepal: een overzicht

 • 27,8 miljoen inwoners
 • Tweederde woont in de bergachtige gebieden, slechts 13 % in de steden
 • Meer dan 25% van de bevolking leeft onder de armoedegrens
 • Het land werd in 2015 getroffen door verwoestende aardbevingen en aardverschuivingen
 • Landbouw is een belangrijke inkomstenbron evenals  toerisme
 • Er zijn maar ongeveer 150 Nepalese oogartsen
 • Slechts een handvol oogartsen werkt in de afgelegen gebieden.

Laatste nieuws uit Nepal

 • Er was eens een meisje… Swos is haar naam

  Er gaat geen dag voorbij waarin ze zich niet eenzaam en verdrietig voelt. Ze weet wat haar te wachten staat. Ze zal van school af... meer

 • Donatie van Dora Verhage-Wansinck

  Mijn moeder, Dora Verhage-Wansinck, heeft zojuist 660 euro overgemaakt naar uw Eye Care Foundation. Dit heeft zij verzameld op 11 september ter ere van haar... meer

 • Het verhaal van moeder Kisan

  Toen ons oogteam haar onderzocht en haar vertelde dat ze wél geholpen kan worden, wist ze niet wat ze hoorde! En jawel, gisteren kwam ze... meer

Wat doet Eye Care Foundation

Eye Care Foundation ondersteunt twee grote oogziekenhuizen; één in Pokhara en één in Mechi. Daarnaast ondersteunt Eye Care Foundation oogzorgprogramma’s in vier zones Gandaki, Dhaulagiri, Mechi en Karnali.

Resultaten 2019

Net als in voorgaande jaren ondersteunden we de oogzorgactiviteiten van onze partners het Himalaya Eye Hospital en het Mechi Eye Hospital. Onder deze activiteiten vielen de dertien basisgezondheidscentra (Primary Eye Care Center, PECC) in de regio van het Himalaya Eye Hospital en zes basisgezondheidscentra behorend bij het Mechi Eye Hospital. Het Gorkha Surgical Eye Care Center werd met hulp van Eye Care Foundation van oogkliniek uitgebreid tot chirurgisch oogziekenhuis. Hier kunnen nu staaroperaties worden uitgevoerd.

In drie provincies werd een onderzoek gedaan (Rapid Assement of Avoidable Blindness RAAB) naar de mate waarin vermijdbare blindheid voor komt. In de provincie Karnali werd deze gegevensverzameling in 2019 afgerond, In de provincie nummer 1 en de provincie Gandaki bevindt het onderzoek zich in de laatste fase en wordt in 2020 afgerond. In 2020 worden alle resultaten gepresenteerd.

De Nepalese organisatie Netra Jyoti Sangh (NNJS) publiceerde de resultaten van de National Eye Health Education Program Knowledge Attitude and Practice (KAP) (gefinancierd door Eye Care Foundation) in het blad van het Nepal Health Research Council en op de IAPB-blog.

Ten slotte heeft het ministerie van Volksgezondheid en Bevolking in 2019 de ooggezondheid opgenomen in het nationale gezondheidsbeleid van de federale overheid. Een strategisch plan voor ooggezondheid zal worden opgesteld door een commissie waarin Eye Care Foundation is vertegenwoordigd. Het plan wordt in 2020 afgerond.

Kantoor Nepal

Het kantoor in Nepal werd in 1988 geopend. De programma manager, Anil Gorkhaly, heeft supervisie over de projecten. Hij wordt terzijde gestaan door Sujata Gautam die verantwoordelijk is voor de administratie en financiën. Mani Ram Pradhan is verantwoordelijk voor de logistiek. Anil Gorkhaly rapporteert aan Yvonne Reifler, hoofd projecten van Eye Care Foundation. Zij worden voor medisch advies bijgestaan door de Nederlandse oogarts Gerard Smith die zich op vrijwillige basis inzet als medisch adviseur voor onze projecten in Nepal.

Contactgegevens Eye Care Foundation Nepal

T. + 977 1 4260804, 4256711
T. + 977 1 4431721 (Res.)
M. + 977 9851074751
F. + 977 1 4260720
Adres:

P.O.Box 2389
Tripureswor
Kathmandu, Nepal