Provincie Xieng Khouang

Xieng-Khouang-vrouw-oogXieng Khouang is gesitueerd in noordoost Laos en is een erg arme provincie. De meeste mensen zijn werkzaam in de landbouw en het platteland is bergachtig. In de hoofdstad van de Xieng Khouang, Phonsavan, is een provinciaal ziekenhuis. Het ziekenhuis had een kleine oogafdeling die onvoldoende capaciteit had voor het bieden van goede oogzorg aan het gehele verzorgingsgebied. Daarnaast lagen de verschillende faciliteiten op het gebied van oogzorg verspreid over het hele ziekenhuis, wat lastig was voor zowel het personeel als de patiënten.

Daarom is er op het terrein van het ziekenhuis een oogkliniek gebouwd. Dit is een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van efficiëntie en professionalisering. De officiële opening vond plaats op 15 oktober 2015. Eye Care Foundation bouwde deze kliniek in samenwerking met de Lionsclub Land van Cuijk en Noord-Limburg.

Xieng-Khouang-oogkliniek

Naast verschillende behandelkamers is er ook een operatie kamer. De oogkliniek heeft een bereik van meer dan een half miljoen mensen in de provincie Xieng Khouang. In de nieuwe oogkliniek kunnen patiënten kwalitatief goede oogzorg krijgen. Het personeel is in de nieuwe kliniek in staat om hun dagelijkse werkzaamheden effectief en efficiënt uit te voeren.

De speerpunten voor het oogzorg project in Xieng Khouang zijn:

  • Het ondersteunen van staaroperaties in de nieuwe kliniek en in de districten
  • Het verbeteren en uitbreien van refractie service
  • Het opleiden en trainen van lokale medewerkers op het gebied van oogzorg
  • Het doneren van medische apparatuur en instrumenten