Provincie Xaysomboun

Deze nieuw gevormde provincie, circa 200 km ten noorden Vientiane gelegen, werd in 2013 als 18e provincie aan Laos toegevoegd. Het was tot voor kort een afgesloten regio voor buitenlanders en voor Laotianen uit andere delen van het land. De bewoners, bekend om hun rebellie tegen de overheid, werden door de militairen onder controle gehouden. In dit dun bevolkte gebied wonen minderheidsgroepen zoals de Hmong (55 %), Laoloum (26 %) en Khamu (19 %). Door deze verschillende groeperingen is het gebied rijk aan cultuur en tradities. Het bergachtige gebied en de slechte infrastructuur zorgt er voor dat de mensen zeer moeilijk te bereiken zijn.

Oogonderzoeken en staaroperaties werden uitgevoerd door het militaire ziekenhuis. Door de nieuwe provincie indeling heeft het districtsziekenhuis in de stad Anouvong de rol van het militaire ziekenhuis over moeten nemen. Daarom is het dringend noodzakelijk dat ook hier een eigen oogafdeling komt. Tot het zover is, worden er door het National Opthalmic Center (NOC) uit Vientiane oogkampen gehouden. Voor de arme bewoners die zeer verspreid en afgelegen wonen, is dit nu de enige toegang tot oogzorg.

Met de hulp van Eye Care foundation wordt er een nieuwe oogafdeling met extra bedden in het districtsziekenhuis van Anouvon gebouwd. Er worden twee oogartsen en 25 oogheelkundige verpleegkundigen voor deze provincie opgeleid.

Noodzakelijke apparaten, zoals bijvoorbeeld een spleetlamp, en instrumenten, worden gedoneerd. En de oogkampen worden ondersteund totdat een van de oogartsen is afgestudeerd in deze provincie gaat werken.