Provincie Ratanakiri

Ratanakiri is een provincie in het noordoosten van Cambodja. De provincie heeft ongeveer 184.000 inwoners, waarvan het merendeel werkzaam is op het land. Het is een arme provincie, die door de geringe infrastructuur en grote afstanden tussen de dorpen slecht bereikbaar is. Het provinciale ziekenhuis in Ratanakiri heeft een bescheiden oogzorg afdeling, waar sinds 2013 een oogarts werkzaam is. Naast oogonderzoeken en behandelingen worden er in het ziekenhuis ook staaroperaties uitgevoerd. Er wordt met steun van Eye Care Foundation gratis oogzorg geboden aan de inwoners van het verzorgingsgebied die dit zelf niet kunnen betalen.

Cambodja Ratanakiri dorp

Om ook de inwoners in de afgelegen gebieden goede oogzorg te bieden, worden er regelmatig oogscreenings op locatie gehouden. Tijdens deze oogscreenings worden de ogen van groepen mensen gecontroleerd. Indien nodig worden patiënten doorverwezen naar het provinciale ziekenhuis.

ratanakiri-jpg-2
Cambodja provincie Ratanakiri controle van het oog

Bouw nieuwe oogkliniek

Het huidige provinciale ziekenhuis biedt te weinig ruimte voor een goed functionerende oogafdeling. Er is voor de oogafdeling geen eigen operatiekamer, geen ruimte om de medische apparatuur op te slaan, en er ontbreekt een zaal voor patiënten die een nachtje moeten blijven na hun operatie. Er is enkel een kleine consultatieruimte, waar uit nood momenteel alle oogmetingen en -onderzoeken en medicatievoorziening plaatsvinden. Oogoperaties vinden nu noodgedwongen plaats in een gedeelde operatiekamer. De nieuwe oogkliniek betekent een grote stap vooruit op het gebied van oogzorg in Ratanakiri.

Op het terrein van het ziekenhuis wordt daarom een oogkliniek gebouwd, bestaande uit één laag. Hierdoor is alles gelijkvloers, wat een goede toegankelijkheid van alle ruimten voor slechtzienden en blinde patiënten waarborgt. Voor patiënten in een rolstoel komt er een speciale opgang.

Bekijk hier de foto’s van het bouwproces. 

ratanakiri

ratanakiri-jpg-2