Provincie Ratanakiri

Ratanakiri is een provincie in het noordoosten van Cambodja. De provincie heeft ongeveer 184.000 inwoners, waarvan het merendeel werkzaam is op het land. Het is een arme provincie, die door de geringe infrastructuur en grote afstanden tussen de dorpen slecht bereikbaar is.

Het provinciale ziekenhuis in Ratanakiri had een bescheiden oogzorg afdeling, waar sinds 2013 een oogarts werkzaam was. De oogzorgafdeling in het provinciale ziekenhuis bood te weinig ruimte om goed te functioneren. Op het terrein van het ziekenhuis is daarom een oogkliniek gebouwd waar de oogarts en zijn team nu werkzaam zijn. Naast oogonderzoeken en behandelingen worden er in de oogkliniek ook staaroperaties uitgevoerd. Er wordt met steun van Eye Care Foundation gratis oogzorg geboden aan de inwoners van het verzorgingsgebied die dit zelf niet kunnen betalen.

Cambodja Ratanakiri dorp

Om ook de inwoners in de afgelegen gebieden goede oogzorg te bieden, worden er regelmatig oogscreenings op locatie gehouden. Tijdens deze oogscreenings worden de ogen van groepen mensen gecontroleerd. Indien nodig worden patiënten doorverwezen naar het provinciale ziekenhuis.

ratanakiri-jpg-2
Cambodja provincie Ratanakiri controle van het oog

Nieuwe oogkliniek

De oogafdeling in het provinciale ziekenhuis bood te weinig ruimte voor een goed functionerende oogafdeling. Er was voor de oogafdeling geen eigen operatiekamer, geen ruimte om de medische apparatuur op te slaan, en er ontbreekt een zaal voor patiënten die een nachtje moeten blijven na hun operatie. Er was enkel een kleine consultatieruimte, waar uit nood alle oogmetingen en -onderzoeken plaatsvonden.

Op het terrein van het ziekenhuis is daarom een oogkliniek gebouwd, bestaande uit één laag. Hierdoor is alles gelijkvloers, wat een goede toegankelijkheid van alle ruimten voor slechtzienden en blinde patiënten waarborgt. Voor patiënten in een rolstoel komt er een speciale opgang. De nieuwe oogkliniek betekent een grote stap vooruit op het gebied van oogzorg in Ratanakiri.

Bekijk hier de foto’s van het bouwproces. 

In november 2017 is de nieuwe oogkliniek officieel geopend. Onder grote belangstelling en in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de overheid, de provinciale gezondheidszorg, oogheelkundig personeel uit de verschillende provincies, dorpsoudsten, schoolkinderen en patiënten, werd voor de oogkliniek officieel het lintje doorgeknipt. Dankzij de samenwerking met het ‘National Program on Eye Health’, het Ministerie van gezondheidzorg, andere NGO’s en de donateurs van Eye Care Foundation is er weer een sprong voorwaarts gemaakt in het realiseren van duurzame oogzorg in dit land.