Provincie Mondulkiri

Mondulkiri is een zeer afgelegen provincie in het oosten van Cambodja. De provincie heeft ongeveer 41.000 inwoners. Het doel van het oogzorg project in Mondulkiri is om de allerarmste Cambodjanen in deze provincie toegang te geven tot kwalitatieve oogzorg en om vermijdbare blindheid te elimineren. Eye Care Foundation volgt hierbij het nationale blindheid preventieprogramma.

In Mondulkiri is het lastig om patiënten te bereiken vanwege de ligging, de slechte wegen en regenseizoenen. Daarnaast hebben de inwoners van deze provincie vaak een zeer laag opleidingsniveau en wonen er veel verschillende bevolkingsgroepen. Sommige patiënten die geselecteerd worden voor een staaroperatie, zien er erg tegen op om naar het ziekenhuis af te reizen. Ze maken zich zorgen over vervoerskosten, ze vinden het moeilijk om van huis weg te zijn of ze kunnen hun werk op het land niet stilleggen. Eye Care Foundation zet daarom nu extra begeleiding in om ook voor deze mensen goede oogzorg bereikbaar te maken.

Cambodja Provincie Mondulkiri

Cambodja-Provincie-Mondulkiri-02In het provinciale ziekenhuis zijn oogheelkundig verpleegkundigen aanwezig. Zij behandelen eenvoudige oogaandoeningen en verwijzen patiënten door indien nodig. Ook bezoeken de verpleegkundigen regelmatig de gezondheidsposten in de provincie.

Omdat de provincie geen eigen oogkliniek heeft, reist het oog team van Kratie tweemaal per jaar af naar de provincie. Ze voeren gedurende deze bezoeken oogonderzoeken uit en verwijzen patiënten die een (staar)operatie nodig hebben door.

Eye Care Foundation investeert in het opleiden en trainen van lokale medewerkers in Mondulkiri. Dit leidt tot een effectieve bestrijding van vermijdbare blindheid. Daarnaast wordt de duurzaamheid van de oogzorgprojecten hierdoor gewaarborgd.