Kampong Cham

Kampong Cham is een provincie in het oosten van Cambodja en is dichtbevolkt. In 2014 werd deze provincie verdeeld in twee provincies: Kampong Cham and Tbong Khmum. De Mekong rivier stroomt door het midden van de provincie en door de hoofdstad Kampong Cham.
Slechts 5% van de bevolking woont in de provincie hoofdstad. De boeren op het platteland zijn arm. Zij leven van de visserij en de opbrengst van de rubberbomen, cashewbomen, koffie, peper en rijst. Ook wordt er veel fruit geteeld, zoals doerian, rambutan en lychee.

De provincie heeft een redelijke infrastructuur. maar vooral de districten in het noorden zijn afgelegen en moeilijk bereikbaar. In het regenseizoen zijn de meeste dorpen alleen per boot bereikbaar. Oogzorg is voor de mensen hier niet bereikbaar en betaalbaar.

Sinds 2016 ondersteunt Eye Care Foundation de oogafdeling van het ziekenhuis in Kampong Cham.
Voor Eye Care Foundation ligt de focus op arme patiënten die geen staaroperatie kunnen betalen. Elk jaar worden er tien onderzoekskampen uitgevoerd. Bij elk oogkamp worden er tenminste 80 patiënten onderzocht en zij worden, indien nodig, doorverwezen naar de oogkliniek.

  • Om de lokale bevolking voor te lichten over oogzorg, ondersteunt Eye Care Foundation elk jaar de oogkliniek bij het vieren en bekend maken van World Sight Day. Het oogteam krijgt subsidie hiervoor en er worden medicijnen verstrekt.
  • Eye Care foundation ondersteunt de kliniek door jaarlijks iemand van het team het Asian Pacific Academy of Ophthalmology Congres (APAO congres) te laten bijwonen.
  • In 2017, geeft Eye Care Foundation een oogheelkundig verpleegkundige een refractie training in Phnom Penh
  • Het dak, het plafond en de buitenmuren van de oogkliniek moeten gerenoveerd worden. Eye Care Foundation heeft toegezegd om 50 % van de renovatiekosten voor haar rekening te nemen.