Cambodja: een overzicht

 • Bijna 15 miljoen inwoners; oppervlakte: 5x Nederland
 • 75 % van de mensen woont op het platteland: grote armoede en gebrek aan onderwijs
 • Slechte infrastructuur in de afgelegen gebieden
 • Weinig industrie, voornamelijk landbouw
 • Grote afhankelijkheid van internationale Ngo’s
 • Pas vanaf 1999 (na 30 jaar oorlog) lichte economische groei

Laatste nieuws uit Cambodja

 • Corona Herstelplan: Stap 2

  Tot voor kort kon dr. Sao Sakhem alleen oogonderzoeken doen. Dankzij uw hulp voert hij de meest spoedeisende staaroperaties inmiddels weer uit. Maar het is... meer

 • Het verhaal van Noun Bunthea

  De ogen van oma Noun Bunthea werden de afgelopen tijd steeds slechter. Ze herkende zelfs de gezichten van haar kleinkinderen niet meer. Hartverscheurend… Afstand houden... meer

 • Uw noodsteun is de enige zekerheid die een oogpatiënt heeft

  U ziet in eigen land hoe ernstig de gevolgen van corona zijn. In Cambodja komt daar nog eens bij dat de mensen zijn getroffen door... meer

Wat doet Eye Care Foundation

Sinds 1999 ondersteunt Eye Care Foundation de oogzorg In Cambodja. De hulp is gericht op mensen die sociaal economisch gezien een achterstand hebben. De nadruk van onze hulp ligt op structurele opbouw van de oogzorg:  goede en betaalbare oogzorg in de provincies door in elk ziekenhuis een kwalitatief goede oogafdeling op te zetten. Vanuit deze oogafdelingen wordt ook de oogzorg in de provincie verzorgd. Eye Care Foundation werkt samen met het National Eye Health Program (NEHP), onderdeel van het Ministerie van Gezondheid. De NEHP wordt ondersteund door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO).

Resultaten 2019

In Cambodja werken we volgens de lijnen van het Nationaal Programma voor Ooggezondheid. Dit valt onder het Ministerie van Volksgezondheid. De provinciale gezondheidsdiensten in vijf provincies in midden en oosten van het land, Ratanakiri, Mondulkiri, Kratie, Svay Rieng en Tbong Khmum en de drie provincies langs de grens met Thailand, Preah Vihear, Oddar Meanchey en Pailin, voeren de oogzorgprogramma’s uit.

Hierdoor is de toegang tot ooggezondheidsdiensten mogelijk voor de meest gemarginaliseerde groepen, zoals vrouwen en kinderen, mensen met een handicap en etnische minderheidsgroepen.
Daarnaast hebben we in 2019 steun verleend aan de Ophthalmology Residency Training (ORT) en aan de gezondheidsdiensten van de University of Health Sciences (UHS). Internationale gastdocenten, lesmateriaal en bijdrage aan de ontwikkeling van het UHS strategisch plan (2019-2023) werden door ons verzorgd.

Eye Care Foundation speelde een belangrijke rol in de voorbereiding en uitvoering van de RAAB onderzoeken. Tijdens de ceremonie, waarbij de resultaten van het RAAB onderzoek werden gepresenteerd, ontving Eye Care Foundation van de staatssecretaris van het ministerie van Health een speciale onderscheiding. Tijdens de tweede jaarlijkse bijeenkomst voor de vertegenwoordigers van de ooggezondheidsprogramma’s uit de acht provincies werd de workshop geopend door Zijne Excellentie Professor Eng Huot, Staatssecretaris van Volksgezondheid. Bij deze gelegenheid werd door hem onze vrijwilliger beloond voor haar steun bij het redigeren en proeflezen van de Engelse versie van de UHS-publicatie “Five Years Achievement of the UHS”.

Kantoor Cambodja

Het veldkantoor in Phnom Penh werd in 2007 geopend. De landvertegenwoordiger Pol Sambath heeft supervisie over de projecten. Hij wordt terzijde gestaan door de senior programma manager, Thong Chun Leng. Sambath en Leng worden terzijde gestaan door Ouk Somuny die de administratie en financiën op zich neemt. Marguerite Anne Goulding werkt als vrijwilligster op het Eye Care Foundation kantoor in Cambodja. De landenvertegenwoordiger rapporteert aan Yvonne Reifler, hoofd projecten van Eye Care Foundation. De Nederlandse oogarts Wouter Groothuizen zet zich op vrijwillige basis in als medisch adviseur voor onze projecten in dit land.

Contactgegevens

Office#199, Street 412
Tonle Bassac, Chamkar Morn
Phnom Penh, Cambodia
T. + 855 23 994145
M. +85512 489628