Standard Chartered Bank steunt project ‘Sight for children and elderly people in the Mekong Delta’

21 januari 2016 is een belangrijke mijlpaal voor Eye Care Foundation (ECF): een consortium bestaande uit drie internationale NGO’s werkzaam op het gebied van oogzorg – Orbis, Helen Keller International en Eye Care Foundation ontvangt op deze dag steun van de Standard Chartered Bank (SCB) voor het project ‘Sight for children and elderly people in the Mekong Delta’ voor de jaren 2016-2018. Dit project, goed voor $1.000.000, maakt deel uit van de Seeing is Believing campagne van Standard Chartered Bank.

DSC_0154-1

Het project

Wanneer je blind of slechtziend geboren wordt, is de kans groot dat je niet naar school kunt en daardoor geen goede opleiding kunt volgen. Misschien barst je wel van het talent en heb je de meest briljante ideeën! Veel blinden en slechtzienden in ontwikkelingslanden leven echter in armoede en kunnen niet hun volle potentieel bereiken. Wanneer je blind of slechtziend bent, raakt dat niet alleen jouw eigen leven, maar ook het leven van de mensen om je heen. Zij kunnen niet naar school of werk, omdat ze voor je moeten zorgen.

Het ‘Sight for children and elderly people in the Mekong Delta’ project brengt goede en betaalbare oogzorg naar de meest kwetsbare groepen in zuid Vietnam: kinderen en ouderen.

IMG_4421

Verslag uit het veld

Maaike van Veen, hoofd communicatie en fondsenwerving van Eye Care Foundation, doet verslag van de kick off van dit belangrijke project:

Voor de Grant Award Ceremony van dit project is op 21 januari 2016 een delegatie van Eye Care Foundation aanwezig. Samen met de project officer Vietnam An Khanh zijn vanuit Nederland de voorzitter van het bestuur van Eye Care Foundation, Rob van Rooijen, en ikzelf afgereisd naar Can Tho, de hoofdstad van de Mekong Delta.

Het is de dag voor de ceremonie als we met een auto van Ho Chi Minh City naar Can Tho rijden. En de zon brandt genadeloos tijdens de 4 uur lange rit. De overgang van het koude, winterse Nederland naar het warme Vietnam is groot: meer dan 35 graden temperatuurverschil. In Noord-Nederland bindt men de schaatsen onder terwijl men in Can Tho dankbaar wat verkoeling vindt in de bries die tegen de avond vanaf de Mekong rivier de stad inwaait.

Op de dag van de ceremonie wandelen we naar de conferentiehal van de Can Tho People Committee, waar de ceremonie plaatsvindt. In een ruime zaal worden we daar welkom geheten. Er volgen speeches van alle vertegenwoordigers van de organisaties die het belang van het project aangeven. Rob van Rooijen, voorzitter van Eye Care Foundation mag het dankwoord uitspreken namens het consortium.

DSC_0144

Na afsluiting van het officiële gedeelte is er ‘s middags een oog controle evenement georganiseerd in het kinderziekenhuis van Can Tho. In het kleine ziekenhuis is het warm, in de gangen wachten kinderen met hun ouders geduldig op hun beurt voor een oogonderzoek. Een twintigtal medewerkers van SCB helpen hierbij en begeleiden de mensen van de ene onderzoeksruimte naar de ander. De SCB medewerkers zijn enthousiast en goed op de hoogte van het belang van goede oogzorg.

DSC_0180

Op de langer termijn zal het Sight for children and elderly people in the Mekong Delta’ project een grote positieve impact hebben op lokale faciliteiten, zoals dit ziekenhuis. De meest kwetsbare mensen in deze regio krijgen dankzij dit project toegang tot goede oogzorg.