Samenwerking tussen Surinaamse ziekenhuizen en Eye Care Foundation  

Met de feestelijke overhandiging van drie zogeheten ‘Snellen Kaarten’ heeft de Stichting Eye Care Foundation op vrijdag 4 februari haar samenwerking met drie Surinaamse ziekenhuizen bezegeld. Eye Care Foundation gaat samen met Academisch Ziekenhuis Suriname, Sint Vincentius Ziekenhuis en het Wanica Ziekenhuis zich inzetten om in Suriname onnodige blindheid te beperken en slechtziendheid te behandelen.

Namens Eye Care Foundation overhandigde Audrey Moestadja op vrijdagmiddag de Snellenkaart aan Jason van Gelderen in het Wanica Ziekenhuis. De Snellenkaarten zijn  de kaarten waar oogartsen de oogstatus van patiënten kunnen meten. Later op de dag vertrok het gezelschap naar het Academisch Ziekenhuis om ook daar de Snellenkaart te overhandigen.

Björn Stenvers, CEO bij Eye Care Foundation: ‘’We maken op dit moment een uitgebreide analyse, zeker is dat er ondersteuning nodig is in Suriname op het gebied van oogzorg. Suriname heeft maar 16 oogartsen. Reden temeer om onze collega’s aldaar te ondersteunen”.

90% van oogaandoeningen zijn te voorkomen
De Surinaamse ziekenhuizen zijn blij met de samenwerking met de NGO. Eye Care Foundation heeft veel expertise met de behandeling van oogziekten in onder andere Tanzania en Vietnam. 2,2 Miljard mensen ter wereld zijn slechtziend, 90% van deze gevallen is voorkomen of te behandelen, volgens de World Health Organisation (WHO).

Eye Care Foundation wil zich in de toekomst niet beperken tot Suriname. Eye Care Foundation heeft al een vestiging in Ecuador gaat zich in de komende jaren oriënteren op meer landen in Zuid-Amerika en de Cariben. Eye Care Foundation wil de lokale behoefte van onder andere Suriname en Ecuador ondersteunen vanuit medeverantwoordelijkheid als lid van de International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB), onderdeel van de WHO. Eye Care Foundation is op dit moment vooral werkzaam in landen in Azië en Afrika.

International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB), onderdeel van de WHO. Eye Care Foundation is op dit moment vooral werkzaam in landen in Azië en Afrika.

De samenwerking tussen de drie Surinaamse ziekenhuizen en de Eye Care Foundation is onder andere tot gekomen door een financiële bijdrage van de Lionsclub Amsterdam Oost en de Lionsclub Paramaribo Centraal.