Plannen in 2023

In het afgelopen jaar hebben we met de steun van onze donateurs kwetsbare mensen het zicht terug kunnen geven. Reddende oogzorg is voor hen van levensbelang. Zonder deze hulp is het voor onze oogartsen onmogelijk noodzakelijke oogoperaties uit te voeren.

Ook in 2023 blijven wij ons inzetten om een ​​einde te maken aan vermijdbare blindheid en slechtziendheid. Hierdoor krijgen kwetsbare mensen niet alleen het zicht terug, maar ook hun sociaal-economische en sociaal-culturele positie, waardoor zij weer het maximale uit het leven kunnen halen.

ECF streeft naar een wereld waarin oogzorg voor iedereen toegankelijk is.

Om een stapje dichterbij deze missie te komen hebben we de volgende doelen voor ogen in 2023:

1. 500 oogkampen uitvoeren 

In afgelegen gebieden gaan we naar mensen toe die dringende en deskundige oogzorg nodig hebben. Voor deze mensen is een oogkliniek te ver weg en de reis te duur. Vaak weten zij bijvoorbeeld niet dat een staaroperatie, mogelijk is. Tijdens zo’n oogkamp worden screenings uitgevoerd, maar ook operaties. Het doel in 2023 is om 200.000 screenings uit te voeren en 3.500 oogaandoeningen te behandelen, zoals bijvoorbeeld een cataract operatie.

 

2. Oogonderzoeken uitvoeren op scholen en uitdelen brillen

Kinderen die slecht zien, kunnen de les niet volgen. Zij maken soms hun school niet af, waardoor hun kansen voor de toekomst gelimiteerd zijn. In 2023 legt ECF extra focus op het uitvoeren van oogonderzoeken op scholen. Ook ontvangen dit jaar de brildragers, onder de 45.000 schoolkinderen die al een screening hebben ontvangen, een check up om te kijken hoe het nu met hun zicht is. Naar schatting zullen er in 2023 in totaal 3.500 brillen worden uitgedeeld.

 

3. 6 oogklinieken bouwen en nieuwe apparatuur aanschaffen

In 2023 bouwen we nieuwe oogklinieken in de landen waar we actief zijn. Deze klinieken moeten worden voorzien van apparatuur en personeel. Ook in bestaande klinieken wordt oude apparatuur vervangen. Zo helpt u mee om voor nog meer mensen onnodige blindheid en slechtziendheid te voorkomen en te genezen!

 

 

4. De opleiding voor 1.000 oogartsen en oogzorg professionals verzorgen 

Waar nauwelijks oogartsen zijn, gaan wij aan de slag om ze ter plekke op te leiden. Met meer goed opgeleide oogartsen en deskundig personeel kan de strijd voor deskundige oogzorg stap voor stap worden gewonnen! We pakken de oogsector aan op verschillende niveau’s. Basis oogzorgtraining is de training die wordt gegeven aan alle gemeentelijke gezondheidswerkers en schoolverpleegkundigen, waarbij de nadruk ligt op vroege opsporing en doorverwijzing, oogartsen in alle provincies worden ondersteund bij het volgen van korte cursussen over verschillende onderwerpen en ten minste één optometrist start de masteropleiding Vision Science in Maleisië.

Er is veel te doen. Maar wij geloven sterk dat deze ambitieuze doelen, net als voorgaande jaren te behalen zijn. Dit doen wij samen met ons team over de hele wereld en uiteraard met behulp van onze donateurs.

Wilt u ons in 2023 ook helpen om deze mooie doelen te behalen en meerdere mensen de kans geven op een toekomst met zicht?